Dünya Sağlık Örgütü: Antibiyotiklerin yanlış kullanılması büyük bir tehlike


Merkezi Cenevre'de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk kez hazırladığı antibiyotik kullanımı ile ilgili raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Konuya dikkat çekmek için düzenlenen 'Doğru antibiyotik kullanımı' haftası kapsamında yapılan açıklamada, dünya genelinde antibiyotik ilaçlarının yanlış tüketiminden dolayı bakterilerin bu ilaçlara karşı direncinin her geçen yıl arttığı tespit edildi. 12 ülkeyi kapsayan çalışmada ilaçlara karşı vücudun gösterdiği direnç tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda.

Yapılan çalışmada ilaç kullanan kişilerin ilaçlar hakkında ne kadar yanlış bilgilere sahip oldukları da tespit ediliyor. Örneğin ankete katılan kişilerin üçte ikisi yanlış antibiyotik kullanımından dolayı vücudun ilaca karşı direnç göstermesiyle oluşacak enfeksiyondan habersiz olduğu vurgulanıyor. Ayrıca ankete katılanların dörtte üçü antibiyotik direncinin bünyenin ilaca karşı direnç göstermesi olarak algıladığını fakat gerçekte bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç gösterdiklerinin altını çizdi. Bu şartlarda ise çoğalan bakterilerin enfeksiyona neden olduğu ve tedavi şartlarının zorlaştığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü bu fenomenin sona ermesi için sadece doktorların önerdiği ilaçların kullanılmasını ve kişilerin kendilerini iyi hissetmeleri halinde bile kendilerine verilen tedaviyi sonuna kadar devam etmeleri gerektiği vurgulandı. Ayrıca hastaların eski tedavi süreçlerinden kalan ilaçları bir daha kullanmamaları gerektiği belirtilirken, kendi ilaçlarını ise başkaları ile paylaşmamaları tavsiyesinde bulunuldu.Antibiyotiklerin-yanlis-kullanilmasi-buyuk-bir-tehlike-1940033.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Dünya Sağlık Örgütü: Antibiyotiklerin yanlış kullanılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER