Dünya'ya dönen Kazak astronotu Nazarbayev karşıladı


Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan üç astronotu taşıyan kapsül Kazakistan'ın Jezkazgan şehri yakınlarına başarılı bir iniş yaptı.
Kazak astronot Aydın Aimbetov, Rus astronot Genady Padalka ve Danimarkalı astronot Andreas Mogensen Astana vaktiyle 06.51'de Jezkazgan şehrine 146 kilometre uzaklıktaki alana iniş yaptı. Ekibi Kazakistan Uzay Ajansı(Kazcosmos) Başkanı Talgat Musabayev, Aydın Aimbetov'un oğlu Amir ve yetkililer karşıladı.

Astronotlara dinlenmeleri sırasında elma ikram edildi. Aydın Aimbetov'u "gerçek bir kahraman" olarak adlandıran Kazcosmos Başkanı Musabayev, mürettebatın sağlığının yerinde olduğunu belirtti.

Uzay çıkan üçüncü Kazak astronot olan Aimbetov ve ekibine Astana Uluslararası Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de katılımıyla karşılama töreni düzenlendi. Helikopterlerle Astana'ya getirilen astronotları Cumhurbaşkanı Nazarbayev güllerle karşıladı. Astanalıların yoğun ilgisi eşliğinde astronotlar Nazarbayev ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Dünyada bilim adamlarının büyük keşifler yaptığını söyleyen Nazarbayev, uzayda deneyim ve tecrübe kazandıklarını bu yüzden uzay için harcanan masrafları fazlalık olarak görmediğini söyledi.

2 Eylül'de Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Soyuz TMA-18M uzay aracı ile giden Kazak astronot Aydın Aimbetov ve Danimarkalı astronot Andreas Mogensen 10 gün sonra dünyaya döndü. 27 Mart'ta uzaya giden ekibin dönüşteki komutanı Rus astronot Genady Padalka, 168 gün uzayda kaldı. Padalka uzaya yaptığı 5 uçuşta toplam 879 gün uzayda kalarak büyük bir rekora imza attı.
2 Ekim 1991 yılında uzaya giden Tohtar Abubekirov , Kazakistan'ın ilk astronotu unvanına sahip. Kazakistan'ın ikinci astronotu ve Kazcosmos Başkanı görevini sürdüren Talgat Musabayev, uzaya 3 kez gitti. Kazak astronot uzayda toplam 341 gün 9 saat 48 dakika ve 41 saniye kaldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Dünya'ya dönen Kazak astronotu Nazarbayev karşıladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER