Bu mağaraya girmek yasak

Yıllardır ziyarete kapalı tutulan mağara, kapısını yeniden ziyaretçilere açıyor. Mağaraya bu defa 192 ziyaretçi alınacak.

Bu mağaraya girmek yasak

İspanya’nın Altamira mağaralarında bulunan tarih öncesi dönemlere ait çizimler, yaklaşık 12 senedir ziyarete kapalı olarak tutuluyordu.

20 bin yıllık bizon ve boğa çizimleri, 1985’te UNESCO Dünya Mirası kapsamına alınmıştı. İspanya hükümetiyse, çizimlere bir şey olur endişesiyle ziyaretçi kabul etmiyordu. Çizimleri görmek için yoğun talep gelmesi üzerine yetkililer, başvuruları değerlendirdi ve 192 kişinin mağarayı ziyaret edebileceğini duyurdu. Küçük gruplar hâlinde içeri alınacak ziyaretçiler, maske, özel ayakkabı ve bone giymek zorunda kalacak. Ziyaret esnasındaysa çizimlere ve duvarlara zarar gelmemesi için, mağara içerisindeki ısı, nem ve karbondioksit oranı sürekli olarak araştırmacılar ve görevliler tarafından izlenecek.
 
KARBONDİOKSİT ZARARLI

Kırmızı ve siyah renkteki hayvan figürlerinin zarar görmemesi için bilim insanları, ideal süreyi de hesaplamış. Gruplar hâlinde içeriye alınacak ziyaretçiler, en fazla 37 dakika mağarada kalabilecek.

Altamira Müzesi direktörü José Antonio Lasheras, taviz vermedikleri kararın arkasında duruyor. Lasheras yaptığı açıklamada, ''Önceden mağarayı günde üç bin kişi ziyaret ediyordu. Yapılan araştırmalar sonucunda, ziyaretçilerin solunumuyla hem duvarlara, hem de çizimlere zarar verecek yoğunlukta karbondioksit oranı tespit edildi. 20 bin yıllık bu değerin yok olup gitmesini kimsenin isteyeceğini sanmıyorum” dedi.
 
(GUARDIAN)
<< Önceki Haber Bu mağaraya girmek yasak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER