Dünyayı sallayan skandalda bir bomba detay daha!

Gizli belgeleri sızdırarak Washington yönetimini zora sokan Edward Snowden yeni belgeleri medya ile paylaşmaya devam ediyor.

Dünyayı sallayan skandalda bir bomba detay daha!

The Guardian gazetesinin dünkü haberine göre, İngiltere iletişim ve istihbarat birimi GCHQ, dünyadaki bütün telefon konuşmaları ve internet bilgi akışına erişebiliyor. Elde ettiği bilgileri 30 gün depolama teknolojisine sahip olan GCHQ, bu bilgileri süzerek analiz ettikten sonra Amerikan ortağı NSA ile paylaşıyor.

Snowden’in gazete ile son olarak paylaştığı “Mastering the Internet and Global Telecoms Exploitation” (İnternette Ustalaşmak ve Küresel Tele-iletişim Sömürüsü) isimli gizli belgede anlatılan faaliyetler, ‘Tempora’ kod adıyla isimlendiriliyor. 18 aydır faal olan Tempora ile, dünyadaki internet ve telekomünikasyon ağlarından olabildiğince çok bilgi elde etmek ve bu bilgileri süzerek istihbarat veri bankası oluşturmanın amaçlandığı belirtiliyor. Sistem sayesinde dünyadaki tüm telefon görüşmeleri, elektronik postalar, Facebook paylaşımları ve internet üzerinde ziyaret edilen sayfa dökümüne kadar her tür bilgi elde edilip işlemden geçiriliyor. Guardian’a yaptığı açıklamada Snowden, İngiltere’nin de bu işte Amerika kadar parmağı olduğunu ifade ediyor. Snowden, “Hatta İngiltere, ABD’den daha da kötü durumda” diyerek, iki müttefik ülkenin istihbarat konularında nasıl ortaklaşa hareket ettiğini gözler önüne seriyor. 

Haber üzerine, bir açıklama yapan Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger yazılanların doğru olması halinde “bunun bir felaket olacağını” söyledi. Reuters’e gönderdiği yazılı açıklamasında Alman bakan, “Büyük Britanya hakkındaki bu suçlamalar kulağa bir Hollywood kâbusu gibi geliyor. Avrupa kurumları derhal durumu açıklığa kavuşturmak için harekete geçmeliler” dedi.
<< Önceki Haber Dünyayı sallayan skandalda bir bomba detay daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER