Eski Büyükelçi'nin ilk işi Türkiye'yi bombalamak oldu

ABD’nin eski Ankara büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'nin Suriye politikası konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı: ''Aksini talep ettik ama Türkiye Nusra'ya yardım etti.''

Eski Büyükelçi'nin ilk işi Türkiye'yi bombalamak oldu

Geçtiğimiz haftalarda görev süresi dolan ve Türkiye'den ayrılan ABD Büyükelçisi Ricciardone, katıldığı ilk konferansta Türkiye'ye çeşitli suçlamalar yöneltti.  Washington’da uzman olarak göreve başladığı Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunda katıldığı konferansta konuşan Ricciardione Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili çok konuşulacak sözler söyledi.

Diken.com.tr'de yayınlanan İlhan Tanır imzalı haberde Ricciardione'ye ‘Suriye’de desteklenecek muhalif grupların nasıl belirlendiği‘ ve Türkiye’nin politikası soruldu.

Eski büyükelçi, Türkiye’yle ABD’nin Suriyeli muhalifleri duruşlarına göre bir şekilde renklere ayırdığını, düşman görülenlerin kırmızı, ılımlıların yeşil ve ortadaki grupların da sarı olarak renklendirildiğini anlattı. Ancak Ricciardone, bu renklendirme konusunda ABD’yle Türkiye’nin bazı anlaşmazlıklar yaşadığını anlattı; örnek olarak da, Türkiye’nin El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’yle Ahrar al Şam gruplarına yardım ettiğini iddia etti.

''YARDIM ETMEMELERİNİ İSTEDİK''

Ricciardone şöyle konuştu: ”Kısaca söylemek gerekirse, Türklerle farklı fikirlerde olmayı kabul ettik. Turkiye’ye dedik ki, ‘Siz çalıştığınız bazı Suriyeli grupları ikna edebileceğinizi düşünüyorsunuz ama bizim için bu gruplar kabul edilemez. Biz bunlarla çalışmayacağız ve sizin de çalışmamanınız tercih ederiz. Ve açıkçası, sınırınızdan geçişlerinin durdurulmasını da isteriz.’ Açıkça söylemek gerekirse, El Nusra da dahil olmak üzere Türkler birçok gruba yardım etti, ki biz sonunda El Nusra’yi terörist grup ilan ettik. Biz bunlarla çalışmadık.”

Aynı sitede yer alan habere göre ayrıca ABD El Nusra’yı Aralık 2012'de terör örgütleri listesine almış, Türkiye aynı adımı ancak Haziran 2014'te almıştı. Ricciardone’nin Türkiye’nin örgüte yardım ettiği yönündeki açıklaması, Amerikalı bir yetkili açısından bir ilk teşkil ediyor.
<< Önceki Haber Eski Büyükelçi'nin ilk işi Türkiye'yi bombalamak oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER