İran'dan ABD'yi kızdıran hamle

UAEK'nin son raporunda yer alan bu tespit nükleer konusunu yeniden alevlendirdi.

İran'dan ABD'yi kızdıran hamle

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuİran'ın nükleer programıyla ilgili olarak üç ayda bir rapor yayımlıyor. Bu raporlarda programın denetlenmesi konusunda kaydedilen ilerlemelere yer veriliyor.

UAEK Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporunda, "İran yönetiminin ciddi engellemeleri nedeniyle nükleer programının askeri boyutunun açıklığa kavuşturulamadığını" bildirdi.

Amano, yönetim kurulu üyesi ülkelerin heyet başkanları ve BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği 12 sayfalık son raporunda İran'ın nükleer tesislerinde yaptığı uranyum zenginleştirme faaliyetlerine de geniş yer verdi.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olmasına rağmen İran'ın zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığına işaret eden Amano, İran'ın yüzde 5 oranına kadar zenginleştirilmiş 8.271 kilogram, yüzde 20 oranına kadar zenginleştirilmiş 280 kilogram uranyum ürettiğini bildirdi.

Raporda İran'ın Natanz yakıt zenginleştirme tesisinin A üretim holünde IR-2m adlı yeni nesil santrifüjlerin kurulum çalışmalarına başlandığının gözlemlendiği belirtildi.

Amano, yeni nesil santrifüjlerin planlandığı gibi çalıştırılması halinde İran'ın kısa sürede büyük miktarda yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde edeceğini belirtti.

Fordu Yakıt Zenginleştirme tesisinin daha önce belirtilen kurulum amacı ile halihazırdaki kullanım amacı arasındaki farklılık ile ilgili UAEK'nın "halen ilave bilgiye ihtiyaç duyduğunu" ifade eden Amano, adı geçen tesiste 2.976 kadar santrifüjün saptandığını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olmasına rağmen İran'ın Arak'ta devam eden Ağır su reaktörü inşaatı da dahil olmak üzere ağır su ile ilgili projelerini durdurmadığını belirten Amano, İran yönetiminin kendilerine 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirilen ziyaretten bu yana bu tesislere ilave giriş izni vermediğini bildirdi.

"YENİ BİR PROVOKASYON"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Tahran'ın yeni nesil santrifüjler kullanmaya başlamasının yeni bir gerginlik oluşturacağını belirterek, "Bu yeni bir provokasyon" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de, İran'la nükleer müzakerede diplomatik kapıların açık olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu: "Ancak bu durum kapılar hep açık kalacak anlamına gelmemeli."

Kazakistan'da 26 Şubat'ta ABD, Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya İran'la yeniden müzakere masasına oturacak. Müzakerelerde Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi isteniyor. Carney, İran'ın 26 Şubat'ta yapılacak toplantıya "somut" önerilerle gelmesi gerektiğini söyledi.
<< Önceki Haber İran'dan ABD'yi kızdıran hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER