İsrail'in sonunda yapmak istediği oldu

Bir haftadır Gazze’yi bombalayan İsrail uçaklarından dün “Evlerinizi terk edin” broşürleri atıldı. Kara operasyonunun başlamasından korkan binlerce Filistinli evlerini terk etmeye başladı.

İsrail'in sonunda yapmak istediği oldu


Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 166’ya çıktı.

İsrail ordusunun bir haftadır süren hava saldırılarının ardından bir kara operasyonu yapması ihtimali binlerce Filistinli’yi evlerinden etti. Dün İsrail uçaklarından atılan broşürlerde Filistinliler’e evlerini boşaltmaları çağrısında bulunuldu. Deniz piyadeleri de dün sabah erken saatlerinde kısa süreliğine Gazze Şeridi’nin kuzeyine girdi. Askerlerin geçen pazartesiden beri ilk kez bölgeye girmesi kara operasyonun sinyali olarak görüldü. Bunun üzerine yanlarına birkaç parça eşya alan Filistinliler evlerini bırakıp yollara döküldü.

UZUN SÜREBİLİR

Önceki gece ve dünkü operasyonlarla birlikte son bir haftadaki saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 166’ya yükseldi, yaralı sayısı ise bin 120’ye ulaştı. İsrail ordusu toplam bin 320 hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise operasyonların uzun sürebileceğini söyledi. Netanyahu, “Sükuneti sağlayıncaya kadar Gazze’de şiddetli bir şekilde operasyonlara devam edeceğiz. Operasyonların ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Uzun zaman alabilir” dedi.

Bir gecede 5 kişi öldü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava saldırılarını başlattığı pazartesi gününden bu yana en kanlı gece operasyonun altıncı gününde yaşandı. Önceki gün gece saatlerinde düzenlenen saldırılarda 6’sı çocuk 9’u kadın 50 Filistinli hayatını kaybetti. Aynı gün 46’sı kadın 79’u çocuk, 293 kişi de yaralandı.

Bu arada, Filistinli yetkililer İsrail’in yasak silahlar kullandığını savundu. Hastanelerde çalışan doktorlar yaralı ve ölenlerin vücutlarındaki yaraların uluslararası kullanımı yasak silahların açtığı yara ve parçalanmalarla örtüştüğünü belirtti.

Morglarda yer kalmadı


Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu Riş, Gazze’ye saldırıların sürmesinden dolayı morglarda boş yer kalmadığını söyledi. Yoğun bakım ünitelerinin de dolu olduğunu ifade eden Ebu Riş, saldırıların tüm sağlık sistemini tehdit ettiğine dikkati çekti. Hastanelerin bile vurulacak yıkıldığını hatırlatan Ebu Riş, abluka nedeniyle zaten Gazze’de sağlık sisteminin çok kötü durumda bulunduğunu kaydetti. Bu nedenle de ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Sırp liderden İsrail’e destek

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’ten İsrail’in kanlı operasyonlarına destek geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Benyamin Netanyahu’ya mesaj gönderen Dodik, Yahudi halkı ve İsrail devletiyle aynı duyguları paylaştıklarını belirtti.

‘SİZİ?ANLIYORUZ’

Mesajda, “Terör tehditlerine ve İsrail’e yönelik operasyonlarda, kendi halkınızın ve onların mallarının güvenliğini koruyarak verdiğiniz kararlı cevabı destekliyoruz ve anlayışla karşılıyoruz. Sizlerle aynı duyguyu paylaştığımızı bilin” ifadeleri yer aldı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber İsrail'in sonunda yapmak istediği oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER