Rusya'dan Türkiye'ye iş teklifi

Yaşanabilir alanlarda konut yaptıran Rusya Konut Geliştirme Vakfı yetkilileri, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde Türk inşaat ve inşaat malzemesi üreten firmalarla buluştu.

Rusya'dan Türkiye'ye iş teklifi

 Türkiye'den Cevahir Holding Başkanı İbrahim Cevahir ve Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener'in de aralarında olduğu 15 şirketten temsilciler toplantıya katıldı. 

Rusya Konut Geliştirme Vakfı Genel Müdürü Aleksandr Braverman ülke genelinde toplam 13 bin 570 hektarlık arsaya sahip olduklarını söyledi. Braverman, "Rusya'nın 38 farklı bölgesinde 16 milyon metrekarelik konut dizaynı ve inşaatı tamamlandı. Toplam 7 bin 93 hektara eşit 221 arsada konut yapımı tamamlanırken, 6 bin 324 hektarlık alan üzerinde de 103 proje geliştirme aşamasında bulunuyor." dedi.

Gelecek ay düzenlenecek ihaleler ile Rusya'nın farkı bölgelerinde 21 arsayı daha imara açacaklarını kaydeden Braverman, "İhaleye büyük deneyime sahip olan Türk inşaat şirketlerini, finansman gruplarını ve Türk bankalarını da davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

18 Haziran'da yapılacak ihaleye dikkat çeken Braverman, Moskova'nın yeni bölgelerinde 110 hektarlık bir arsayı da bu ihalede sunacaklarını belirtti. Braverman, "Bu arsa üzerinde 450 bin metrekarelik inşaat yapılabilir. Vakıf hayata geçirilecek olan bu projelere 1.8 - 2 milyar dolar finansman aktaracak." bilgisini verdi.

Konut Geliştirme Fonu'nun sunduğu imkanların Türk inşaatçıları için güzel bir fırsat oluşturduğunu belirten RUTİD Başkanı Esad Sarı, "Türk şirketler aslında Rusya'da yatırım yapmak istiyor. Ancak bunun önünde bulunan önemli engellerden birisi Rusya'daki bürokratik işlemler. Bugün dinlediğimiz sunuma bakılırsa bu bürokratik engel atlatılmış oluyor, bu bize göre cezp edici bir gelişme. Somut projelerin olması ve Fonu'nun projelerin tüm safhası boyunca destekleyici çalışmalarda bulunmasını çok olumlu karşılıyoruz." diye konuştu.

Rusya Konut Geliştirme Vakfı'nın sunumuna da değinen Cevahir, tarife bakılırsa TOKİ'ye benzer bir yapıyı gördüklerini ifade etti. Cevahir, "Ancak tam olarak TOKİ gibi değil. Gaye o. Ama resim aynı değil. Önemli farklar şunlar; konutların yapılacağı bölgeleri kendisi tespit ediyor. Serbest ticaret ihale sistemi yok. Şurada bir konut yapacaksın, şu fiyata yapacaksın. Şu fiyata satacaksın. Satamadığın halde ben senden konutların yüzde 35'ini yüzde 30 düşük fiyat ile satın alırım' diyor. Halbuki TOKİ öyle yapmıyor. Liberalleşmiş ticari sistemi ile yola çıkıyor. Ticareti serbest bırakıyor. Bu izlenimler duyduğumuz sunumdan oluşuyor. Bunların da yabancı yatırımcıyı cezbedici koşullar olduğunu düşünmüyoruz. Bir kaç görüşme yapmayı planlıyoruz. Sistemi daha iyi anladıktan sonra duruma bakacağız." dedi.

<< Önceki Haber Rusya'dan Türkiye'ye iş teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER