Türkiye-İsrail gerilimi 'turist' seviyesinde kaldı

Her gerilimde Türkiye ile İsrail'in ticari ilişkileri yükseliyor, turist sayısı azalıyor..

Türkiye-İsrail gerilimi 'turist' seviyesinde kaldı

Gazze'ye bomba yağdıran İsrail'e miting meydanlarında verilen tepki ticarete yansımıyor. Son yıllarda İsrail'le yaşanan her gerilimin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da arttığı görülüyor. Siyasi söylemin perdelediği bu ilişkide sadece Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısı azalıyor.

İsrail'in Gazze'ye kara harekâtı başlatmasının ardından Türkiye-İsrail ilişkileri siyasi söylemlerde bir kez daha gerildi. Ancak daha önceki krizlerde olduğu gibi iki ülke arasındaki gerilim ticarete yansımadı.

Dünya örneklerine bakıldığında herhangi iki ülke arasında yaşanan siyasi gerilimler genelde ülkelerin ekonomik parametrelerine yansır. Ancak Türkiye-İsrail gerilimlerinde bu durum sadece turist sayısıyla sınırlı kalıyor.

Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği bu tepki 2009'daki  'One Minute' ve  2010'daki 'Mavi Marmara' tepkisini hatırlattı. Bu iki olayda da etkilenen sadece Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısı oldu.

Rakamlara bakıldığında İsrail'den Türkiye'ye gelen turist sayısı 2008 yılında 558 bin kişi iken 'One Minute' gerginliğinin yaşandığı 2009 yılında 311 bine indi. Bu rakam 'Mavi Marmara' olayının yaşandığı 2010 yılında 109 bine, 2011 yılında 79 bine kadar düştü. Gazze'ye kara harekatı başlatan İsrail'in önceki gün vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısı göz önüne alındığında bu yıl da İsrailli turistlerin Türkiye'yi tercih etmeyeceği anlaşılıyor.

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE GELEN TURİST 
YIL                      SAYI
2008                   558 BİN KİŞİ
2009                   311 BİN KİŞİ
2010                   109 BİN KİŞİ
2011                   79 BİN KİŞİ 

Ancak turist sayısındaki düşüş ticari ilişkilerle ters orantılı. Zira son yıllardaki Türkiye-İsrail siyasi gerginliklerinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığı görünüyor. Örneğin Türkiye-İsrail siyasi ilişkilerinin kopma noktasına getiren 'Mavi Marmara' olayının yaşandığı 2010 yılı ile 2013 yılları arasında iki ülkenin ticaret hacmi yüzde 47 arttı. 

Eğer yüzde 27 olan bu yılın ilk 5 aylık ticaret hacmi büyümesi yıl sonuna kadar devam ederse, iki ülkenin 2014 ticaret hacmi 6.4 milyar dolara ulaşacak. Bu da 2008-2014 yılları arasında İsrail-Türkiye ticaret hacminin yüzde 90.2 artması anlamına gelecek.

<< Önceki Haber Türkiye-İsrail gerilimi 'turist' seviyesinde kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER