Milyar dolarlar cebimizde kalacak

Moody's'ten gelen not artışının Türkiye'ye kazanımı dudak uçuklatacak cinsten

Milyar dolarlar cebimizde kalacak

Moody's'in kararı en çok da yurtdışından borçlanan şirketler ve devlete yarayacak. Bundan böyle Türk şirketlerine milyarlarca dolar yeni kredi verilebilecek. 336 milyar dolar borcu olan Türkiye borcunu yaklaşık 3 milyar dolar daha ucuza çevirebilecek.

Habertürk'ün özel haberine göre; Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'e yükseltmesi dünyada yankılanırken bu kararın Türkiye'ye yılda 3 milyar dolarlık faiz tasarrufu yaptıracağı hesaplandı. Özel şirketlerin ve devletin yabancı kurum ve kişilere olan borcu toplam 336 milyar doları buluyor. Şirketler ve devlet bu borçlarını sürekli döndürmek ve yeni borç almak zorunda. Not artışının sağladığı en büyük fayda ise yurtdışında bankaların yatırım yapılabilir notu olan ülke şirketlerine hem daha fazla kredi açıp hem de daha ucuz kredi verilmesini sağlaması. Hazine istatistiklerine göre devletin eurobond çıkararak yaptığı dış borçlanma rakamı 103 milyar, Merkez Bankası'nın borcu 7 milyar ve özel sektör şirketlerinin borcu ise 228 milyar dolara ulaşmış durumda.

1 PUAN İNECEK
Türkiye'nin şu anda bu borcu için ortalama yüzde 4.5 faiz ödediği biliniyor. Türkiye'nin notunun yükselmesiyle bu rakamın 1 puan inebileceği belirtiliyor. Bu da Türkiye'nin şimdi yılda ödediği 15,1 milyarlık yıllık faiz ödemesini 11,7 milyara indirecek. Bir başka deyişle yaklaşık 3.3 milyar dolarlık faiz tasarrufu sağlayacak.

<< Önceki Haber Milyar dolarlar cebimizde kalacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER