İşsizlik rakamlarıyla ilgili düşündürücü öngörü

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Temmuz'da önemli bir sıçramayla iki haneye dayanan işsizlikte artışın devam edeceği öngörüsünde bulundu.

İşsizlik rakamlarıyla ilgili düşündürücü öngörü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı Haziran, Temmuz, Ağstos aylarını kapsayan Temmuz döneminde, Haziran dönemine göre 0.7 puan sıçrama ile yüzde 9.8'le çıkarak yeniden iki haneye dayandı.

BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Araştırma Görevlisi Dr. Ayşenur Acar'ın yaptıkları analizde, "Betam'ın Kariyer.net verilerini kullanarak hazırladığı tahmin modeli Haziran ve Temmuz döneminde işsizliğin artacağını tahmin etmişti. Beklentimize paralel olarak her iki dönemde de işsizlikte yüksek artışlar meydana geldi" denildi ve şu öngörüye yer verildi:

"Ocak ayından itibaren artış trendine giren seri Temmuz ve Ağustos aylarında da artmaya devam ederken, Eylül döneminde azalma göstermektedir. Ancak, Ağustos ayına ait işsizlik oranı üç aylık ortalamadan oluştuğu için işsizlik oranının, yaptığımız tahmin modeline dayanarak, Ağustos 2014 döneminde de artacağını tahmin ediyoruz."

TARIM DIŞI İŞSİZLİK

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizliğin de Temmuz döneminde bir önceki döneme göre 0.5 puan artarak yüzde 12.5 düzeyine yükseldiğine işaret edilen analizde, "Tarım dışı işgücündeki kuvvetli artışı tarım dışı istihdamdaki sınırlı artış dengeleyemedi ve tarım dışı işsizlik arttı. Yaptığımız tahmin modelinin sonucuna göre tarım dışı işsizliğin Ağustos 2014 döneminde de artmaya devam edeceğini gösteriyor" saptaması yapıldı

TARIM DIŞI İSTİHDAMDA YAVAŞLAMA

TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerine göre Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım dışı işgücünün yüzde 6.9 ile 1 milyon 510 kişi, tarım dışı istihdamın yüzde 5.4 ile 1 milyon 46 bin kişi ve tarım dışı işsizlerin de yıllık 464 bin arttığına işaret edilen analizde şöyle denildi:

"Hatırlanacağı gibi tarım dışı istihdamdaki artış Mayıs ve Haziran dönemlerinde 1 milyonun altında seyrediyordu. Temmuz 2014 döneminde tarım dışı işgücündelik kez bu kadar yüksek bir artış gözlemleniyor."

DHA

<< Önceki Haber İşsizlik rakamlarıyla ilgili düşündürücü öngörü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER