Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a üstü kapalı cevap

Merkez Bankası, Başbakan’dan gelen faiz baskısına raporla üstü kapalı cevap verdi, seçim uyarısında bulundu..

Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a üstü kapalı cevap

Fa­iz­le­ri hız­lı dü­şür­me­di­ği için Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın sert eleş­ti­ri­le­ri­ne uğ­ra­yan Mer­kez Ban­ka­sı­’n­dan üs­tü ör­tü­lü fa­iz ve enf­las­yon cevabı gel­di. Mer­kez Ban­ka­sı, eleş­ti­ri­le­rin he­men ar­dın­dan ge­çen per­şem­be gü­nü ya­yın­la­dı­ğı 2014/3729 sa­yı­lı Pa­ra Po­li­ti­ka­sı Ku­ru­lu (PPK) top­lan­tı öze­tin­de, fa­iz­le­rin düş­me­si için ön­ce­lik­le enf­las­yo­nun düş­me­si ve hü­kü­me­t­in ya­pı­sal re­form­la­rı ha­ya­ta ge­çir­me­si ge­rek­ti­ği me­sa­jı­nı ver­di.

Ma­li di­sip­lin ve ta­sar­ruf Ra­por­da, or­ta va­de­de ma­li di­sip­li­ni ka­lı­cı ha­le ge­ti­re­cek ve ta­sar­ruf açı­ğı­nı azal­ta­cak ya­pı­sal re­form­la­rın güç­len­di­ril­me­si­nin mak­ro­eko­no­mik is­tik­ra­rı des­tek­le­ye­ce­ği be­lir­til­di.

Ra­por­da, “Bu yön­de atı­la­cak adım­lar ay­nı za­man­da pa­ra po­li­ti­ka­sı­nın ha­re­ket ala­nı­nı ge­niş­le­te­cek ve uzun va­de­li ka­mu borç­lan­ma fa­iz­le­ri­nin dü­şük dü­zey­ler­de sey­ret­me­si­ni sağ­la­ya­rak top­lum­sal re­fa­ha olum­lu kat­kı­da bu­lu­na­cak­tır.Bu çer­çe­ve­de, Or­ta Va­de­li Prog­ra­m’­ın ge­rek­tir­di­ği ya­pı­sal dü­zen­le­me­le­rin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si bü­yük önem ta­şı­mak­ta­dı­r” me­sa­jı ve­ril­di.

ENFLASYON DÜŞMELİ

Mer­kez Ban­ka­sı, Baş­ba­kan'ın, “Yük­sek fai­zin ne­de­ni enf­las­yon de­ğil, enf­las­yo­nun ne­de­ni yük­sek fa­iz­di­r” çı­kı­şı­na da, tek­nik dil­le kar­şı­lık ver­di, enf­las­yon­da dü­şü­şü gör­me­den fai­zi in­dir­me­ye­ce­ği­ni (sı­kı du­ruş) açık­la­dı.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Bugün'de yer alan habere göre Ra­por­da, ”Enf­las­yo­nun bir müd­det da­ha he­de­fin be­lir­gin ola­rak üze­rin­de sey­ret­me­si bek­len­mek­te­dir. Ku­rul, bu sü­reç­te enf­las­yo­nu et­ki­le­yen tüm un­sur­la­rı ya­kın­dan iz­le­ye­cek ve enf­las­yon gö­rü­nü­mün­de be­lir­gin bir iyi­leş­me sağ­la­na­na ka­dar ge­ti­ri eğ­ri­si­ni ya­ta­ya ya­kın tut­mak su­re­tiy­le pa­ra po­li­ti­ka­sın­da­ki sı­kı du­ru­şu sür­dü­re­cek­ti­r” de­nil­di.

ÜSTÜ KAPALI SEÇİM UYARISI

Mer­kez Ban­ka­sı, ra­po­run­da üs­tü ka­pa­lı ola­rak önü­müz­de­ki dö­nem­de ya­pı­la­cak Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ve ge­nel se­çim­ler­de po­pü­list po­li­ti­ka uy­gu­la­ya­rak büt­çe­nin za­yıf­la­tıl­ma­sı ha­lin­de fa­iz­ler­de ar­tı­şa gi­de­bi­le­ce­ği uya­rı­sı da yap­tı.

PPK ra­po­run­da şu me­saj ve­ril­di: “Ku­rul, ma­li­ye po­li­ti­ka­sı­na ve ver­gi dü­zen­le­me­le­ri­ne iliş­kin ge­liş­me­le­ri enf­las­yon gö­rü­nü­mü­ne et­ki­le­ri ba­kı­mın­dan ya­kın­dan ta­kip et­mek­te­dir.  Pa­ra po­li­ti­ka­sı du­ru­şu oluş­tu­ru­lur­ken, önü­müz­de­ki dö­nem­de ma­li di­sip­li­nin ko­ru­na­ca­ğı ve yö­ne­ti­len/ yön­len­di­ri­len fi­yat­lar­da ön­gö­rül­me­yen bir ar­tış ger­çek­leş­me­ye­ce­ği var­sa­yıl­mak­ta­dır.

Ma­li­ye po­li­ti­ka­sı­nın söz ko­nu­su çer­çe­ve­den be­lir­gin ola­rak sap­ma­sı ve bu du­ru­mun or­ta va­de­li enf­las­yon gö­rü­nü­mü­nü olum­suz et­ki­le­me­si ha­lin­de pa­ra po­li­ti­ka­sı du­ru­şu­nun da gün­cel­len­me­si söz ko­nu­su ola­bi­le­cek­tir.” 

<< Önceki Haber Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a üstü kapalı cevap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER