Türkiye'den tarihi proje: Yerli olacak

F-16 savaş uçakları pilotlarını tehditlere karşı uyaran elektronik harp sistemini TÜBİTAK geliştirecek.

Türkiye'den tarihi proje: Yerli olacak

TÜBİTAK , F-16’ların en kritik parçası olan elektronik harp sistemlerini millileştirecek projelere destek verecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz” dedi. Radikal'in haberine göre, Harekât esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlayan Elektronik Harp Sistemleri’nde, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikler bulunuyor. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı işbirliğiyle yeni bir proje için harekete geçen TÜBİTAK, F-16’ların olmazsa olmazı elektronik harp sistemlerinin milli olarak tasarlanması ve geliştirilmesi için hazırlanacak yüksek bütçeli projelere destek verecek. “F-16 Elektronik Harp Podu Sistemi”nin yerli olarak geliştirilmesi için TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG) tarafından 1007 Programı kapsamında çağrıya çıkıldı. F-16 uçaklarının yurtdışında tasarlanan ve üretimi ülkemizde yapılan elektronik harp sistemlerinin artık güncelliğini yitirmeye başladığını söyleyen Ergün, MSB ve TÜBİTAK’ın öncülüğünde konunun uzmanlarının katkısıyla en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini kaydetti. 

Sadece 5 ülke geliştiriyor 

Elektronik harp sisteminin dünyada temel olarak sadece 5 ülkede geliştirilebildiğini vurgulayan Ergün, şunları söyledi: 
“Destek konusunda maddi imkânlarımız geniş. Ar-Ge ve sistem maliyeti yüksekliği nedeniyle bu sistemi her ülke geliştiremiyor. Bu sistemler, savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Ayrıca bu sistemlerde, pilotu ikaz özellikleri bulunuyor.”

Elektronik Harp Podu Nedir?
F-16’lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekât esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikleri mevcut.
<< Önceki Haber Türkiye'den tarihi proje: Yerli olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER