'Ekonomide hızlı hareket, toplumsal hayatta uzlaşma bekliyoruz'


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni kurulacak hükümetten, ekonomide hızlı hareket edip enflasyonu canlandırmadan büyümeyi arttırmasını beklediklerini söyledi. Demirtaş, yaptığı açıklamada, "Toplumsal hayatta ise kutuplaşmanın ve gerilimin azaltılıp uzlaşmanın sağlanmasını bekliyoruz." dedi.

Genel seçimle birlikte 20 aydır devam eden ve dört seçimi kapsayan maratonun sona erdiğini belirten Demirtaş, önümüzdeki dört yılda da planlı bir seçim görünmediğine dikkat çekti. Türk seçmenin 1 Kasım'da tercihini tek parti iktidarından yana kullandığını vurgulayarak, "Ama aynı seçmen, 7 Haziran'da AK Parti'yi uyarmıştı. 13 yıllık tecrübesi ve 7 Haziran'dan aldığı derslerle birlikte yeni kurulacak olan AK Parti hükümetinden büyük beklentilerimiz var." dedi. Yeni hükümetin önünde terörle mücadele, mülteciler gibi önemli siyasi konular olduğuna dikkat çeken Ekrem Demirtaş, teröre karşı etkili mücadelenin sürdürülmesini beklediklerini vurguladı. İZTO Başkanı, "Terörle mücadeleyle birlikte toprak bütünlüğümüzün korunması, bizim için olmazsa olmazımız. Mülteciler önemli bir konu. Sınırlarımızı çok daha etkin kontrol etmeliyiz." dedi. Yeni anayasanın hazırlanmasının da en önemli konulardan birisi olacağını ifade eden Demirtaş, bunun için de toplumsal uzlaşmanın şart olduğunun altını çizdi. Toplum hayatında çok fazla kutuplaşma ve gerilim yaşandığını dile getirerek, "Bunun azaltılıp uzlaşmanın sağlanmasını bekliyoruz." dedi.

'ENFLASYON BELASINI BAŞIMIZA SARMADAN BÜYÜMENİN CANLANDIRILMASINI BEKLİYORUZ'

Ekonomik açıdan da çok önemli beklentileri olduğunu dile getiren İZTO Başkanı Demirtaş, ekonomide güven ve istikrarın yakalanmasının, mali disiplinin devamı için büyük önem taşıdığını vurguladı. Demirtaş, şunları kaydetti: "Bu nedenle iç ve dış piyasalara güven veren bir ekonomi yönetimi, ülkemizin geleceği için çok önemli. Ekonominin yönetiminde kimin olacağını merakla bekliyoruz. İş dünyası olarak çözüm bekleyen sorunlarımız var ve bu sorunları ağırlaştırma ihtimali bulunan Amerikan Merkez Bankası'nın faiz arttırması gibi dışsal riskler de var. Yeni hükümetten, enflasyon belasını başımıza sarmadan ekonomiyi canlandırmasını bekliyoruz. Bunun için de hükümetin yeni programı ve özellikle 100 günlük acil eylem planı önem taşıyor. Pek çok ekonomik vaat vardı, bunların nasıl hayata geçirileceği önemli. Bütçenin hazırlanması, Orta Vadeli Program (OVP)'ın revize edilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımları cazip hale getirecek teşvik programları önümüzdeki konular. Bunlarda çok hızlı hareket edilmeli. 2023 hedeflerimize kadar artık sadece bir seçim kaldı, o yüzden yeni hükümetin sorumlulukları ağır ve elbette İzmir için de İzmir milletvekillerinin yatırımcı ve yaptırımcı bakan olarak kabinede yer almasını bekliyoruz. İzmir'in bekleyen sorunlarının çözülmesi, yatırımların gelmesi için bu çok önemli." CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER