Elektrik faturalarındaki TRT payı yetmedi

Vatandaştan kesilen 1 milyar 400 milyon TL yetmedi, TRT 89 milyon TL zarar etti.

Elektrik faturalarındaki TRT payı yetmedi

Hükümet yandaşı yayınlar yapmakla suçlanan TRT'ye, vatandaşın elektrik faturaları ve bandrol ücretleri üzerinden ödediği 1 milyar 400 milyon TL yetmedi.

Kurum, geçen yılın ilk 11 ayında 89 milyon TL zarar etti. CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, “Halktan yasa zoruyla toplanan paralarla bütün TV ve radyo kanallarında para ödeyerek AKP propagandası yaptıran TRT'nin zararı, yine halkın sırtına bir yük olarak binecek.” dedi.



TRT yönetimi, CHP'li Levent Gök'ün, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yönelttiği sorulara verdiği cevapta, Ocak-Kasım 2015 döneminde toplam gelirlerin 1 milyar 609 milyon TL, aynı dönemde giderlerin ise 1 milyar 698 milyon TL olduğunu açıkladı.

Yılın ilk 11 ayında 89 milyon TL zarar eden kurumun, yıllık zararının 100 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Levent Gök, 10 bine yakın çalışanı olduğu halde, ‘iktidar propagandası için bol keseden dışarıya program yaptırıp yandaşa para dağıtan' TRT'nin, yayıncılığı gibi harcamalarını da sorumsuzca yaptığını savundu. 

TRT'nin gelirlerinin yüzde 85'ini vatandaşların ödediği elektrik faturalarının yüzde 2'lik bölümü ile elektronik cihaz satın alanlardan ya da yurtdışından getirenlerin ödediği bandrol ücretlerinden oluştuğunu kaydeden Gök, “TRT'nin elektrik faturaları üzerinden alınan pay 2015 yılının ilk 11 aylık döneminde 777 milyon lira olarak gerçekleşti. 

Bu tutarın yılın tamamında ise 800 milyon lirayı geçtiği hesaplanıyor. 2014'te elektrik faturalarından alınan TRT payı 802 milyon lira olarak gerçekleşmişti. 2014 yılında 600 milyon lira olarak gerçekleşen televizyon, radyo, video ve benzeri elektronik cihazlar üzerinden alınan bandrol ücretinin ise 2015 yılında da 600 milyon lirayı geçtiği belirtiliyor.” diye konuştu.

VATANDAŞIN PARASIYLA İKTİDAR YANDAŞLIĞI

TRT'nin, son 5 yılda elektrik faturaları üzerinden 2,9 milyar TL, bandrol ücretlerinden ise 2,8 milyar TL elde ettiğini anlatan Gök, her iki kalemin de KDV ve ÖTV benzeri bir vergiyle vatandaşların rızası olmadan faturalar üzerinden alındığını kaydetti. 

TRT'nin her yıl ortalama 1,5 milyar TL'ye yakın kaynağı halktan rızası dışında topladığını ve devlet bütçesine gelir olarak bile kaydedilmeyen bir kaynağı hesap vermeden harcadığını anlatan Gök, “Halktan yasa zoruyla toplanan paralarla bütün TV ve radyo kanallarında hem de para ödeyerek AKP propagandası yaptıran TRT'nin zararı da yine halkın sırtına bir yük olarak binecek. 

TRT, vatandaşın parasını toplarken kamu kuruluşu, muhalefetin sesini kısmaya gelince ‘ticarî kuruluş' gibi davranıyor.” dedi. Gök, TRT'nin bu zararının bol keseden TRT dışındaki şirket ve kişilere yaptırılan programlar için sorumsuzca ödenen paralardan kaynaklandığını ve TRT'nin denetlenmediğini kaydetti.

ZAMAN
<< Önceki Haber Elektrik faturalarındaki TRT payı yetmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER