Evleri yıkılma riski taşıyan vatandaşlar ilgisizlikten şikâyetçi


Trabzon'da mahallerindeki yol çalışmasının ardından evlerinin duvarlarında çatlamalar başladığını iddia eden vatandaşlar, ilgisizlikten şikâyetçi.

Edinilen bilgiye göre, Maçka ilçesine bağlı Oğulağaç mahallesi Kadrol Sokak'ta bulunan 4 evin duvarlarında çatlamalar meydana geldi. Mahalle sakinleri, çatlamalara, Atasu Barajı çalışmaları kapsamında mahallelerinde yaklaşık 2 yıl önce yapılan yol çalışmasının yol açtığını savunuyor. Yaklaşık 7 ay önce başgösteren tehlike nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ve ilgili yerlere yaptıkları başvuruya rağmen bir çözüm bulamamaktan yakınıyor. Hergün evlerin başlarına yıkılması korkusuyla yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, bir an önce can güvenliklerinin sağlanması çağrısında bulunuyor.

Oğulağaç'taki söz konusu evlerin ikisinde yaklaşık 15 kişilik 3 aile yaşıyor. İkisi de boş olan toplamda 4 evin duvarlarındaki çatlaklar dikkat çekiyor. Çevredeki istinat duvarlarında ve zemindeki kaymalar da görenleri korkutuyor. Söz konusu evlerin bulunduğu dik yamaçta bir süre önce meydana gelen toprak kaymasının izleri tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Duvarlardaki çatlamalar nedeniyle evlerinde korkuyla yaşadıklarını belirten Ahmet Voyvot (26), yaklaşık 5 ay önce başlayan çatlakların her geçen gün büyüdüğünü ve arttığını söyledi. Voyvot, bu duruma evlerinin bulunduğu dik yamacın aşağısında yapılan yol çalışmasının neden olduğunu savundu.

Geçen yıl durumu DSİ yetkililerine ilettiklerini anlatan Voyvot, "Evin her tarafından çatlaklar var. Geliyorlar 'çatlamalar yoldan dolayı değil' diyorlar. Hiçbir güvenlik alınmıyor. Dün belediye ekibi geldi, evimizi mühürlemeye kalktı. Tutanak tuttu ve sözlü ikazını yaptı. 'Biz belediye olarak sorumluluğu kabul etmiyoruz, biz mühürlemek zorundayız' diyorlar." şeklinde konuştu.

DSİ'nin sadece evlerini kamulaştırmak istediği ifade eden Voyvot, "Evin çevresindeki arsamızı kamulaştırmıyor. Burada ev yapmamıza izin vermiyor. Benim buradan başka bir yerde yerim yok. Nerede ev yapacağım, nerede duracağız? Gelip kayma var mı diye ölçüyorlar ama hiçbir önlem almıyorlar. Burada can kaybı olduktan sonra mı güvenlik alacaklar?" diye sordu.

Binalardaki ve çevredeki kaymaların yol yapıldıktan sonra başladığını öne süren Voyvot, şöyle devam etti: "30 senelik evimiz, hiçbir şey yoktu. 1-1,5 sene içerisinde ve bu hale geldi. Yolu yaptılar, aradan 5 ay geçtikten sonra evler çatlamaya başladı. Bunu kendileri de biliyor. Ama hiçbir şekilde önlem almıyorlar. Önlem alınmaması bizi üzüyor. 6 ayda bir şey yapılamaz mı, bir can güvenliği önlemi alınamaz mı? Biz sadece canımızı kurtarma peşindeyiz. Her gelen ekip 'burada nasıl yaşıyorsunuz, biz yaşayamayız' diyor. Siz yaşamazsınız da bizi neden yaşatıyorsunuz? Bizim gidecek yerimiz yok, nereye gidelim? Burada durmaya bayılmıyoruz. Gidecek yerimiz olsa gidip orada duralım. Burayı da ne zaman hallederlerse halletsinler ama gidecek yerimiz yok."

Aynı evde kalan 7 nüfuslu 2 aile olarak her gün 'ev ne zaman başımıza çökecek' korkusuyla yaşadıklarını kaydeden Voyvot, gece fırtına çıktığında, 'ev yıkılacak' diye dışarı çıktıklarını dile getirdi.

Kezban Voyvot (47) da evlerdeki çatlamalara yol çalışmasının neden olduğu iddia etti. Evde durmaktan korktuklarını belirten Voyvot, "Evleri alıyorlar, arsayı almıyorlar. Yerimizi komple alacaklar. Biz başka nerede ev yapacağız, nereye gideceğiz? Burada kalmaya korkuyoruz. Bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Evleri yıkılma riski taşıyan vatandaşlar ilgisizlikten... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER