AKP'li vekiller bile daha fazla dayanamadı

Türkiye’nin dünya markası plajları İztuzu ve Ölüdeniz’in özele devredilmesine tepkiler büyüyor.

AKP'li vekiller bile daha fazla dayanamadı

Plajların, el değiştirmesini AKP’nin Muğla vekilleri bile eleştirdi. Yüksel Özden, “Usul ve esas hataları var. İkaz, itiraz ve isyanımı ilgililere ilettim.” derken Ali Boğa, “Uygulama yanlış. Peşini bırakmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muğla’da İztuzu ve Ölüdeniz gibi dünya markası plajların sessiz sedasız özel şirketlere devredilmesi AKP’li vekilleri de çileden çıkardı. Muğla Milletvekili Yüksel Özden Twitter’da, “Plajların işletilmesi ihalesi beceriksizlik örneğidir. Yanlışlar, ihmallerle doludur. İlgili mercileri aradım; itiraz, ikaz ve isyanımı ilettim.” diye yazdı, mahkemeye başvuracağını ifade etti. Muğla Milletvekili Ali Boğa uygulamanın yanlış olduğunu vurguladı. 2 bin Fethiyeli de Ölüdeniz’de tepki eylemi yaptı.

Zaman'ın haberine göre, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından 29 büyükşehirdeki il özel idareleri kapatılırken kanun gereği bunlara ait mallar ve personelin belediyelere devriyle ilgili skandallar sürüyor. AKP’li belediyelerin olduğu yerlerde taşınmazların belediyeye, muhalefet belediyelerinde ise Hazine’ye devredilmesinin ardından bir çifte standart da Muğla’da yaşandı. Türkiye’nin dünya markası plajları İztuzu ve Ölüdeniz’in işletmesi özel şirketlere devredildi. Bu iki plaj ve Fethiye Saklıkent Kanyonu, valilik bünyesindeki Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi tarafından işletiliyordu. Ancak işletmelerin büyükşehir belediyesine geçmemesi için yerel seçimlerden 9 gün önce protokolle feshedildiği öne sürüldü. Protokole göre MELSA 2021’e kadar buraları işletme hakkına sahipti.

İddiaya göre seçimlerden önce Muğla Valiliği bünyesindeki Muğ-la’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı, yüzde 50 ortaklı MUÇEV şirketini kurdu. Ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 28 Mayıs 2014’te imzalanan protokolle buraların kullanma hakkını MUÇEV’e devretti. Yetki devrinin ardından 2 Haziran 2014 gecesi söz konusu firma internet sitesinde Ölüdeniz Lagünü Kumsalı ihale ilanı yayınladı. İhale şartnamesinde ‘gizlilik’ vurgusu dikkat çekti: “MUÇEV’e verilen teklif ve belgelerin incelemelerini, kontrollerini yapar ve uygun bulmadığı firmaları teklifi yüksek dahi olsa tekliflerini dikkate almayarak açık artırmadan çıkartabilir. Açık artırmaya katılıp alanın işletmesini alamayan firmaların teklif için verilen diğer belgeleri gizlilik esası ile MUÇEV’in arşivinde kalacaktır.” 5 Haziran 2014’te Muğla’ya Hizmet Vakfı binasında yapılan ihaleye üç firma katılırken kazanan isim açıklanmadı. Saklıkent’in işletmesi AKP’nin seçimi kazandığı Saklıkent ise Seydikemer Belediyesi bünyesinde işletilecek.

İhaleler, Fethiye halkı ve sivil toplum örgütlerini ayağa kaldırdı. MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, uygulamanın hukuk ve ahlâk dışı olduğunu kaydetti. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Günay Özütok, güç birliği olarak ihaleye girmek istediklerini belirterek şöyle konuştu: “Ancak ihale şartnamesinde hiçbir bilgi yoktu, son dakikada haberimiz oldu. Kumburnu’nda yıllardır benzer olayları gördük. Yıllık 200 bin TL kapı girişi bulunan Ölüdeniz’de hâlâ altyapı için kaynak yok.”

Marmaris’te, halka açık İncekum Plajı’nın da özel bir şirkete kiralandığı ortaya çıktı. Buna tepki gösteren Çamlı Mahallesi Muhtarı Kerim Ekinci, “Genelde alt gelire sahip insanlar tercih ettiği için İncekum gariban plajıydı. Bir şirkete 10 yıllığına vermişler. Artık buradan garibanlar, dar gelirliler yararlanamaz.” dedi. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise AK Parti’nin kıyıları yandaşlarına peşkeş çektiğini belirterek, “Büyük bir hukuksuzluk ve haksızlıkla karşı karşıyayız. Seçimden başarısız çıkan AKP, aklınca hem CHP’li belediyeleri hem de halkı cezalandırıyor.” yorumu yaptı.
‘İhale yanlışlar, ihmallerle dolu’

Plajların özele devrine AKP'nin Muğla milletvekilleri de tepki gösterdi. Yüksel Özden Twitter’dan şunları yazdı: “Plajların işletmesi ile ilgili usul ve esas hataları var. İkaz, itiraz ve isyanımı ilgililere ilettim. Mahkemeye gitmek varmış!” Sosyal medyada gelen tepkiler üzerine bir açıklama daha yapan Özden, “Plajların işletilmesi ihalesi beceriksizlik örneğidir. Yanlışlar, ihmallerle doludur.” dedi. AKP Milletvekili Ali Boğa da ihaleleri eleştirdi. Uygulamada hata olduğunu belirten Boğa, “Uygulamanın yanlış olduğunu arkadaşım Yüksel Özden ile sürekli vurguladık. Peşini bırakmıyoruz. Eninde sonunda doğru olan yapılacaktır.” diye konuştu.
<< Önceki Haber AKP'li vekiller bile daha fazla dayanamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER