Ankara'da gizlice temeli atılan 'paralel Başbakanlık'ı yazdı

Hürriyet'ten Mehmet Y. Yılmaz, Ak Saray'da, yürütmenin icraatlarını izleyecek bir değerlendirme ekibinin oluşturulduğunu iddia etti.

Ankara'da gizlice temeli atılan 'paralel Başbakanlık'ı yazdı

Ak Saray'da yürütmenin icraatlarını izleyecek bir değerlendirme ekibi oluşturmak için çalışma başlatıldığı bilgisini paylaşan Hürriyet'ten Mehmet Y. Yılmaz, "Bakanlar Kurulu'nun yapacağı işleri "takip etmek için" Cumhurbaşkanlığı'nda bir birim oluşturulmasının tek anlamı, Anayasal Başbakanlığa paralel bir yapı oluşturmaktan başka bir anlama da gelmez." dedi.

İşte, Yılmaz'ın yazısının ilgili bölümü:

'Paralel' Başbakanlık!

Hayır, başlıktaki paralelin ne Pensilvanya'daki Fethullah Gülen ile ne de Türkiye'deki cemaat örgütlenmesiyle bir ilgisi var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1000 odalı sarayında kurmaya başladığı "paralel" Başbakanlık'tan söz ediyorum.

Saray'da, yürütmenin icraatlarını izleyecek bir değerlendirme ekibi oluşturmak için çalışmalar başlamış.

Bu amaçla bir görevlendirme şemasının hazırlandığı bildiriliyor.

Bu şemaya göre, Cumhurbaşkanlığı'nda her biri belli alanlardan sorumlu birim başkanlıkları oluşturulacak, bu başkanlıklar da Genel Sekreter Yardımcılarına bağlı olarak çalışacaklarmış.

Normal olarak bu sözü edilen görevleri yapmak Anayasa'ya göre Başbakan'ın işidir.

Bakanlar Kurulu'nun yapacağı işleri, icraatları planlamak, izlemek, denetlemek ve uyum içinde çalışmalarını sağlamak onun sorumluluğundadır.

Bakanlar Kurulu'nun yapacağı işleri "takip etmek için" Cumhurbaşkanlığı'nda bir birim oluşturulmasının tek anlamı, Anayasal Başbakanlığa paralel bir yapı oluşturmaktan başka bir anlama da gelmez.

Devlet içinde yeni bir devlet oluşturulurken, Anayasa'ya açıkça aykırı bir başkanlık sisteminin temelleri de böylece atılmış oluyor.
<< Önceki Haber Ankara'da gizlice temeli atılan 'paralel Başbakanlık'ı yazdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER