Balyoz davasında tahliye olan askerlerle ilgili yeni gelişme

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasında aldığı kararın ardından yaklaşık 80 muvazzaf asker, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki görevlerine dönmeye başladı.

Balyoz davasında tahliye olan askerlerle ilgili yeni gelişme

Askerlerin bir kısmı hemen göreve başlarken, bir kısmının da 1 aylık izin haklarını kullanmalarının ardından işlerine dönecekleri öğrenildi. Ancak Balyoz'dan tutuklanan general ve kurmay albaylar, YAŞ'ta terfi olamayacaklar. Generallikte 4 yılını dolduranlar ise emekli olmak zorunda kalacaklar.

Aralarında Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Koramiral Deniz Cora'nın da bulunduğu Balyoz Davası'ndan tutuklanan 13 general ve amiral ile diğer muvazzaflar serbest kalmalarının ardından görevlerine dönüyor. Askeri kaynaklar, isteyen subayların hemen görevlerine başladıklarını, bazılarının ise 1 aylık izin haklarını kullanıp görev yerlerine döneceklerini söylediler. 19 Haziran'da serbest kalan bu subayların, 20 Haziran itibariyle 1 aylık izin hakları bulunduğunu belirten yetkililer, bu durumda 20 Temmuz itibariyle görevlerine başlamış olmaları gerektiğini ifade ettiler.

TAM MAAŞ ALMAYA BAŞLAYACAKLAR

Tutuklu bulundukları süre içinde maaşlarının üçte birinin bloke edildiğini, üçte ikisinin ise kendilerine ödendiğini anlatan yetkililer, serbest bırakılmalarının ardından ise maaşlarının tamamını alacaklarını anlattılar. Tutuklu bulundukları süre boyunca bloke edilen üçte birlik maaşın ise davanın sona ermesinden sonra kendilerine ödeneceği bilgisini verdiler.

TERFİ YOK, TAYİN OLABİLİR

Ancak general ve amiraller ile generallik sırasında olan kurmay albaylar, terfi için Yüksek Askeri Şura toplantısına giremeyecekler. Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu gereğince bu general ve amiraller ile kurmay albayların terfi edemeyeceğini belirten yetkililer, "Çünkü kanun bir gün bile tutuklu olunsa terfiye izin vermiyor. Dolayısıyla süresi dolan general ve amirallerin tayin ve emeklilik durumları YAŞ'ta görüşülecek ama terfi mümkün olmayacak. Tutuklu olan kurmay albaylar da zamanları gelse bile terfi için YAŞ'a giremeyecekler. Şura'dan sonra bunlar için de tayin durumları ele alınacak. Bulundukları yerde kalabilecekleri gibi tayin de olabilirler" dediler.

1983 MEZUNLARI EMEKLİ OLACAK!

Askeri yetkililer, bu yıl 1983 mezunu olan tüm albayların yaş haddi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olacaklarını anımsatırken, bunun da kanun gereği olduğunu vurguladılar. Gelecek yıl ise 1983 mezunlarının otomatik olarak emekli edileceğini belirttiler.

KİMLER VAR?

Hürriyet'in haberine göre, 13 general ve amiral arasında askeri mahkemenin kararına rağmen 2010 YAŞ’ında bir üst rütbeye terfileri hükümetin onaylamadığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman; Tümamiraller E.Caner Bener ve A. Sinan Ertuğrul; Tümgeneraller Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş; Tuğamiraller A.Sadi Ünsal, F.Can Yıldırım ve Şafak Yürekli; Tuğgeneraller Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu bulunuyor.
 
<< Önceki Haber Balyoz davasında tahliye olan askerlerle ilgili yeni gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER