Bilim adamları tarihi izin peşinde

1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan İzmir Metropolis Antik Kenti’nde, 2 bin yıllık koridor keşfedildi

Bilim adamları tarihi izin peşinde

  • İzmir Metropolis Antik Kent'te 2 bin yıllık koridor keşfedildi.
  • Keşfedilen koridorda, bir oğlakla ve bir erkeğe ait ayak izleri de bulundu. 

İzmir’in Torbalı İlçesi’ne bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunan ve 1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti’nde, 2 bin yıllık koridor keşfedildi. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda olan ve çok iyi korunan tuğla tonozlu koridor, arkeologları heyecanlandırdı. Arkeologlar, koridordaki bir oğlakla bir erkeğe ait ayak izlerinin sırrını araştırmaya başladı.

Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER), Torbalı Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 23 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında yeni eserler ve buluntular ortaya çıkarılmaya devam ediyor. 



SÜRPRİZ BULUNTULAR ŞAŞIRTIYOR

Kazı Başkanı Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, "Kazı çalışmalarımızı sürdürdüğümüz, hamam ve palaestranın da içinde yer aldığı 6 bin metrekarelik kazı alanı bu yıl da sürpriz buluntularla bizleri şaşırttı. Hamam duvarlarına paralel olan koridor yapısını 7 metrelik bir toprak dolguyu temizledikten sonra ortaya çıkardık.Yapının günümüze kadar bozulmadan ulaşması oldukça heyecan verici. Önümüzdeki yıllarda bu binaların taban seviyesine ulaştığımızda yapının tüm mimari özelliklerini anlamamız mümkün olacak" dedi.

2 BİN YIL ÖNCESİNE DÖNDÜLER

Genç yaşta bir erkeğin ve bir oğlağın ayak izlerine de rastladıklarını kaydeden Doç. Dr. Aybek, "Bu ayak izlerine rastladığımızda, hamamın inşa edildiği ya da onarıldığı günler gözümüzün önünde canlandı. Ayak izlerinin, yapının harcı henüz kurumamışken buraya giren bir oğlağa ve onu kovalayan bir delikanlıya ait olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.



DHA
<< Önceki Haber Bilim adamları tarihi izin peşinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER