Bundan sonra bunu yapanlar yandı!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yapanlara 1-3 yıl arasında hapis cezası getirileceğini söyledi.

Bundan sonra bunu yapanlar yandı!

Ergün, taklit ürünlerin hırsızlık kapsamında ele alınmasını istedi.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Konferansı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıldı. Bakan Ergün, açılış konuşmasında, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları sisteminin etkinleştirilmesi yönünde Bakanlık tarafından bir dizi düzenleme ve kanun üzerinde çalışıldığını belirtti. Ergün, yeni düzenlemeler doğrultusunda piyasaya taklit ürün sürenlere ve her türlü teknolojik ürün taklidine 1-3 yıl arasında hapis cezası getirileceğini söyleyerek, taklit ürünlerin hırsızlık kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.

Bakan Ergün, yeni yasa kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda patent uygulamasının ve tescil sürecini etkinleştirmek için tasarımlara itiraz uygulamasının kaldırılacağını, üniversitelerin artık kurumsal olarak patent sahibi olabileceklerini, ayrıca buluş sahibi öğretim üyelerinin patent hakkının en az üçte birinde hak sahibi olacağını kaydetti.

Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında en önemli rolün üniversitelere ait olduğunu vurgulayan Ergün, TÜBİTAK tarafından hazırlanan Teknoloji Transfer Ofisleri’ne (TTO) destek programı kapsamında her yıl 10 üniversiteye 1 milyar TL tutarında destek verileceğini, ancak bu desteğin her yıl belirli kriterlere ve TTO’ların performanslarına göre verileceğini sözlerine ekledi.

Üniversitelerde üretilen bilginin ürüne dönüşmesi gerektiğine dikkat çeken Nihat Ergün, ürünlerin pazarda da karşılık bulması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin zaman zaman hala fikri mülkiyet üretilmeyen bir ülke olarak görüldüğünü ifade eden Ergün, bu algının artık değiştiğini belirterek, ‘’Bir ülke başka bir ülkenin fikri ve sanayi mülkiyetlerini çalarak zenginleşemez. Bu hem hukuki hem de ahlaki bir sorundur. Ne ülkeler ne de şirketler bu şekilde zenginleşemezler. Türkiye’nin günümüzde rekabet edebileceği başlıca alan bilgi üretimidir, araştırma geliştirmedir. Bakanlık olarak ülkemizde üretilen bilginin yenilikçi ve katma değer yaratan bilgi olması için adımlar atıyoruz.’’ diye konuştu.

Türkiye’nin fikri mülkiyet hakları konusunda önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Ergün, 2011-2012 yıllarında Türkiye’nin marka başvurularında Avrupa birincisi olduğunu belirtti.
<< Önceki Haber Bundan sonra bunu yapanlar yandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER