Emniyet tarihinde görülmemiş hukuksuzluk

Türkiye’yi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra ‘paralel yapı’ iftirasıyla binlerce polis tasfiye edildi.

Emniyet tarihinde görülmemiş hukuksuzluk

Bugüne kadar haklarında hiçbir bilgi ve belge bulunamayan, sicilleri başarılarla dolu yüzlerce polis fişlendi. Bu polislere şimdi de emniyet müdürlükleri tarafından muhakkik raporlarıyla baskı yapılıyor. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri Diyarbakır’da yaşanıyor. İstihbarat, terör ve narkotik şubelerinde görev yaparken tasfiye edilerek karakollara gönderilen tüm amirlere, muhakkik raporları doğrultusunda 5’er kez ceza verildi. Karakoldaki polislere resmi üniforma giyme talimatının da bu kapsamda verildiği, daha önce terörle mücadele ve istihbarat birimlerinde görev yapan polislerin resmi kıyafet giydirilerek sokağa çıkmaya zorlandığı iddia ediliyor.

Diyarbakır, Emniyet’teki tasfiyelerin en çok yaşandığı iller arasında yer aldı. 2 bin 500 polis usulsüz görevden alma, tayin ve yer değiştirme gibi muamelelere uğradı. Bölgenin en önemli güvenlik birimleri olan terör, istihbarat ve KOM dağıtıldı. Şube müdürü, müdür yardımcıları, komiser ve polisler karakollara gönderildi. Kendilerine haksızlık yapıldığını belirterek yargıya başvuran polisler ikinci ve üçüncü kez cezalandırıldı. Şimdi de başta karakollarda görevli memurlar olmak üzere, yerleri değiştirilen polislere muhakkikler aracılığıyla baskı yapılıyor. Özellikle dava açan polisler için muhakkik görevlendirilip raporlar tutuluyor, ardından da disiplin cezaları veriliyor.

İddialara göre, Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, yardımcılığına getirdiği müdürleri karakol ve şubelere göndererek herhangi bir gerekçeyle rapor tutulmasını istiyor. ‘Paralel’ diye fişlenen polis ve amirler hakkında müdür yardımcıları söz konusu raporları hazırlıyor. Bu doğrultuda il emniyet müdürü ‘muhakkik’ atıyor ve konuyu araştırmasını istiyor. Muhakkikler, müdür yardımcılarının hazırladığı raporları alarak ilgili birime gidip dosyayı tamamlıyor. İstenileni yapmaması durumunda ‘paralel’ damgası yemekle karşı karşıya bulunan muhakkikler, ceza talebini içeren dosyaları karara bağlanması için disiplin kuruluna gönderiyor. Disiplin kurulunun başkanlığını ise il emniyet müdürü yapıyor. Bugüne kadar muhakkik raporları doğrultusunda, daha önce istihbarat, terör ve narkotik şubelerinde görev yapan ancak tasfiye edilerek karakollarda görevlendirilen tüm amirlere 5’er kez ceza verildi.

Disiplin amirleri tarafından inceleme ve soruşturma yapmak amacıyla görevlendirilen memurlara ‘muhakkik’ deniliyor. 4483 sayılı kanunun kapsamına giren konulardan daha dar nitelikteki disiplin soruşturmaları genellikle muhakkik aracılığı ile yapılıyor.ZAMAN
<< Önceki Haber Emniyet tarihinde görülmemiş hukuksuzluk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER