İstanbul eski Baro Başkanı uyardı

Adil yargılanma, temel hak ve özgürlükler, mülkiyet hakkı gibi alanlarda hukukçulardan ve toplumun çeşitli kesimlerinden tepki alan yargı paketine İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Muammer Aydın da sert tepki gösterdi.

İstanbul eski Baro Başkanı uyardı

Söz konusu yasa tasarısının Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirten Aydın, düzenlemenin yargı eliyle yapılacak yeni operasyonlara hazırlık olduğu değerlendirmesinde bulundu. Aydın özetle şunları aktardı: 

“Şu anda bu değişikliklere ihtiyaç yok. Mevcut yasalardaki hükümler, soruşturmalarda hâkime gerekli olan her türlü yetkiyi tanımaktadır. Bu nedenle yasaların değiştirilmesiyle daha basit bir şekilde sulh ceza hâkimlikleri eliyle birilerinden öç almayı devam ettireceklerinin bir kanıtıdır. Makul şüpheyle insanlar hakkında, insan hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırarak karar verilmesinin sağlanması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve mahkemesinin kararlarına aykırıdır. Bireysel başvuru yönüyle de AYM’de ve AİHM’de taraf olacağı açıktır. Bu yasalar doğrultusunda binlerce Euro tazminatı ise ödemek zorunda kalabilecektir. Yargıda 2005 ve 2006 yıllarında yapılan değişikliklerde Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda hak ihlallerinin yaşandığını görmüş olduk. Şu haliyle yasaların tamamı insan haklarına aykırıdır.”  ZAMAN


<< Önceki Haber İstanbul eski Baro Başkanı uyardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER