İstanbul'daki 3. KCK davası devam ediyor

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 32'si tutuklu, 44 sanığın yargılandığı davanın 8'inci duruşması başladı.

İstanbul'daki 3. KCK davası devam ediyor

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları  Yerleşkesi'nde oluşturulan büyük salonda görülen duruşmaya, tutuklu 32 sanık ile  tutuksuz yargılanan 5 sanık katıldı.

Duruşmaya CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Melda Onur ve Veli Ağbaba  ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü izledi. Ayrıca Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne König de duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde  yargılanan bu davanın tutuklu sanığı Haydar Tekin ile yine İstanbul 22. Ağır Ceza  Mahkemesi'nde haklarında dava açılan İsmail Kayhan ve tutuklu Mikail Barut'un  dosyalarının, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle bu dava  dosyasıyla birleştirildiğini belirtti.

Davada kapsamında birleşen dosyalarla birlikte tutuklu sanık sayısı 33'e  çıkarken, toplam sanık sayısı da 46 oldu.
         
Tercüman talebi
         
Duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatlarından Sinan Zincir, Ceza  Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 202. maddesinde yapılan değişiklikle anadilde  savunmanın önündeki engellerin kaldırıldığını belirterek, şunları söyledi:

''Diyarbakır'da da yargıçlar tercüman aracılığıyla savunma alıyor. 3  yıldır PKK, KCK yargılamalarında yargıçlar da avukatlar da usulü berbat etmiş  olduk, müvekkillerimize tercümanlık yaptık. Avukatların görevi tercümanlık değildir, müvekkillerimiz kendileri dertlerini anlatacaklar. Yargılananlar,  tercüman aracılığıyla tahliyelerini talep etsin.''
      
ÇHD üyesi avukatların tutuklanması
         
Tüm sanıkların avukatlarından Baran Doğan da bu davanın avukatlarından  Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 9 meslektaşının son operasyonla  tutuklandığını ve savunma hakkının daraltıldığını savunarak, ''Bu durumu  kınıyorum. Savunma yapan avukatlar burada yok. Onlar burada değilse, yarın benim  de olmayacağımın güvencesi yok'' dedi.
Avukat Doğan'ın sözlerine karşılık, Başkan Ali Alçık ise ''Burası mahkeme, kınama yeri değil. Dışarda kınayabilirsiniz'' uyarısında bulundu.

Duruşma, iddianamenin 2 TRT spikeri tarafından 406. sayfadan itibaren  okunmasıyla devam ediyor.

<< Önceki Haber İstanbul'daki 3. KCK davası devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER