İşte Türkiye genelinde kıyımın bilançosu

Aralık ayındaki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında Emniyet’te başlayan görevden alma fırtınasında şu ana kadar yüzlercesi rütbeli olmak üzere binlerce polisin yeri değiştirildi. Tasfiye resmen furyaya döndü

İşte Türkiye genelinde kıyımın bilançosu

  • Sadece İstanbul, Ankara, ve İzmir’de yaklaşık 1700'ü aşkın polis farklı görevlere getirildi.
  • 17 İl Emniyet Müdürü, 116 emniyet müdür yardımcısı, şube müdürü ve şube müdür yardımcısı görevden alındı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası devlet kurumlarında, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ve kapsamlı kıyımlarından biri gerçekleşiyor. Yüzlerce deneyimli polis farklı yerlere tayin edilip görevden el çektirilirken sadece İstanbul’da başta operasyonel şubeler olmak üzere yaklaşık 1000 polisin görev yeri değiştirildi. Görevden almalar 17 Aralık’taki ilk dalga operasyondan bir gün sonra sabah saatlerinde yaşandı. Operasyonu yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal, devamında da Mali Şube’den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ve Organize Şube’den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı görevden alındı. İlk sarsıntının ardından 19 Aralık 2013 günü İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı. Yerine Aksaray Valisi Selami Altınok getirildi. İlk sarsıntıyı 11 polis şefi yaşarken 21 Aralık 2013 günü ikinci görevden alma devam etti ve 25 şube ve ilçe emniyet müdürünün görev yeri değişti.

ANKARA’DA 670 POLİS

Taraf'taki habere göre İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın gelişiyle görevden almalar hızlandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde 11 Emniyet Müdür Yardımcısı görevden alındı, 23 şube müdürünün görev yeri değiştirildi. Başta terör, KOM, istihbarat ve siber suçlar olmak üzere 90’nı rütbeli 670 polis de başka birimlere kaydırıldı.

Ankara’da gözaltına alınan eski Bakan Zafer Çağlayan’ın oğlu Kağan Çağlayan’ın 5 şüphelinin işlemini yapan Organize Şube Müdürü Osman Şamil Kaya, İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy’un da içinde bulunduğu 23 Şube Müdürü de görevden alındı.

İZMİR’DE 16 ŞUBE MÜDÜRÜ

İstanbul ve Ankara dışında 17 Aralık sonrası başta İzmir olmak üzere Ege illerinde de çok sayıda polisin görev yeri değişti. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde önce 13, daha sonra 3 şube müdürü görevden alındı. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü’nde 2, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde de 2 şube müdürünün görev yeri değişti. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’nde 1 personel görevden alındı. Manisa Emniyet Müdürlüğü’nden 2 kişi birbirlerinin görevine tayin edildi.
İzmir'de ayrıca dün Savcılıkça başlatılan yeni yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alma emrini yerine getiren 3 polis müdürü de görevden alındı

DÜN GECE 16 İL EMNİYET MÜDÜRÜ GİTTİ

Bugün de görevden almalar devam etti. İçişleri Bakanlığı kararıyla 16 ilin emniyet müdürü değişti. Ankara, Diyarbakır, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun ve Trabzon il Emniyet Müdürleri merkeze çekildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne Kırıkkale Emniyet Müdürü Kadri Kartal atandı. Görevden alınan emniyet müdürlerinin yerine atanan isimler arasında polis başmüfettişlerinin olması dikkat çekti. Emniyet Müdürleri Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Ankara, Diyarbakır, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun ve Trabzon Emniyet Müdürleri merkeze çekildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne Kırıkkale Emniyet Müdürü Kadri Kartal atandı.

MALİYE'DE TASFİYE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “yok” dediği tasfiye listesi Maliye Bakanlığı’nda ortaya çıktı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından MASAK’ta başlayan görevden almalar, önce Gelir İdaresi Başkanlığı’na ardından da tüm bakanlık birimlerine yayıldı. Bakanlık içindeki neye göre oluşturulduğu belli olmayan listelerde yer alan bürokratlar tek tek görevden alınıyor. Bir kısım bürokratlar başka görevlere kaydırılırken bazılarından da emekli olmaları isteniyor. 

MİLLİ EĞİTİM'DE TASFİYE

Dün 8 ilin milli eğitim müdürlükleri değişti. Balıkesir, Gaziantep, Yalova, Rize, Samsun, Trabzon, Bolu ve Van Milli Eğitim Müdürleri görevden alındı. Rutin dışı gerçekleşen görevden almaların yine neye istinaden yapıldığı bilinmiyor.

TRT'DE TASFİYE 

TRT'de benzer kıyım yaşandı. Hükümete yakın gazete ve internet sitelerinde önce hukuksuzca camia mensubu oldukları şeklinde isim isim hedef gösterilen, ardından da görevden alınan çok sayıda müdür ve şef görevden alındı. 
<< Önceki Haber İşte Türkiye genelinde kıyımın bilançosu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER