Kevgire dönen kanunla devletin ihalesiz alımı katlandı!

Kevgire dönen Kamu İhale Kanunu’ndaki istisna ve muafiyetler arttıkça devletin ihalesiz alımları da katlanarak yükseliyor. Kamu kurumlarının ihale açmadan alım yoluyla yaptığı işlemler yüzde 71 arttı.

Kevgire dönen kanunla devletin ihalesiz alımı katlandı!

Ka­mu İha­le Ka­nu­nu­’n­da bir­bi­ri ar­dı­na ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler­le çok sa­yı­da ka­mu alım ve ya­pım iş­le­ri­nin ya­sa kap­sa­mı dı­şı­na çı­ka­rıl­ma­sı ka­mu ku­rum­la­rı­nın yap­tı­ğı mil­yar­lar­ca li­ra­lık iş­le­me yan­sı­dı.

49 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

Ka­mu İha­le Ku­ru­mu­’nun (KİK) ya­yım­la­dı­ğı iha­le is­ta­tis­tik­le­ri­ne gö­re bu yı­lın ilk 6 ayın­da 4734 Sa­yı­lı Ka­mu İha­le Ka­nu­nu kap­sa­mın­da ya­pı­lan iha­le­le­rin tu­ta­rı, ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 11,8 ar­ta­rak 49,5 mil­yar li­ra ol­du.

Söz ko­nu­su dö­nem­de İha­le Ka­nu­nu­’nun sağ­la­dı­ğı is­tis­na ve mu­afi­yet­ler öne alı­na­rak ya­pı­lan mal ve hiz­met alı­mı ile ya­pım iş­le­rin­de ise adeta pat­la­ma ya­şan­dı. Bu yı­lın ilk 6 ay­lık dö­ne­min­de, ila­na çı­kıl­mak­sı­zın “doğ­ru­dan te­mi­n” yön­te­miy­le ger­çek­leş­ti­ri­len ka­mu alı­mı­nın tu­ta­rı ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 71,53 3,4 mil­yar li­ra­ya çık­tı.

PAYI YÜZDE 6'YA ÇIKTI

Böy­le­ce, doğ­ru­dan te­min yo­luy­la ya­pı­lan ka­mu alım­la­rı­nın top­lam ka­mu iha­le­le­ri içe­ri­sin­de pa­yı yüz­de 4’ten yüz­de 6’ya çık­tı.

DOĞRUDAN MAL ALIMI

Bu dö­nem­de, doğ­ru­dan te­min yo­luy­la ya­pı­lan ka­mu alım­la­rın­da en bü­yük ha­re­ket­li­lik yüz­de 91’lik ar­tış­la “mal alı­mı­”n­da ol­du. Dev­le­tin ilk 6 ay­lık mal alı­mı 2 mil­yar 255 mil­yon li­ra­ya çık­tı. Doğ­ru­dan te­min yo­luy­la ya­pım iş­le­rin­de­ki ar­tış yüz­de 78,8, hiz­met alı­mın­da­ki ar­tış yüz­de 54’ü bul­du.  

6 MİLYAR 683 MİLYON LİRA

Kamu İhale Kanunu dışında istisna kapsamında 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde yapılan işlemlerin tutarı 3 milyar 100 milyon lira düzeyindeydi. Bu yılın aynı döneminde istisna kapsamında yapılan devlet alımları ve yapım işlerinin tutarı 3 milyar 273 milyon liraya çıktı.

Böylece istisna ve doğrudan temin yoluyla kamunun mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin toplam tutarı bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 31 arttı, 6 milyar 683 milyon liraya çıktı.

PİYASA FİYATI ARAŞTIRILIYOR

Doğ­ru­dan te­min yön­te­min­de, ka­mu­nun ih­ti­yaç duy­du­ğu mal ve­ya hiz­me­tin alı­mı ile işin yap­tı­rıl­ma­sı için iha­le ko­mis­yo­nu kur­mak ge­rek­mi­yor. Ay­rı­ca fir­ma­lar­da ka­nu­nun ön­gör­dü­ğü ye­ter­li­lik ku­ral­la­rı da aran­mı­yor.

Ka­mu ku­rum­la­rı, ih­ti­yaç du­yu­lan mal ve­ya hiz­met­ler için her­han­gi bir ilan ver­me­den bel­li şir­ket­le­ri da­vet edi­yor. Alı­mı ya­pı­la­cak mal ve­ya hizme­tin pi­ya­sa fi­ya­tı ön­ce­den araş­tı­rı­lı­yor. Şir­ket­ler­le tek­nik şart­lar ve fi­yat­lar gö­rü­şül­dük­ten son­ra o mal ve hiz­met­ler uy­gun gö­rü­len da­vet­li şir­ket­ler­den alı­nı­yor.


BUGÜN


<< Önceki Haber Kevgire dönen kanunla devletin ihalesiz alımı katlandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER