Kupür davasında emniyet amirinden çarpıcı sözler

İzmir'de kupür davasında savunmasını yapan Emniyet Amiri Memduh Tosun, "üç kişiyi öldüren seri katil 45 yıl aldı, ben 960 yılla yargılanıyorum" diyerek yargılamaya tepki gösterdi.

Kupür davasında emniyet amirinden çarpıcı sözler

Hükümete yakın bir gazetenin kupürü ihbar kabul edilerek İzmir'de emniyet mensuplarına yönelik yapılan operasyonla ilgili davaya devam ediliyor. "Örgüt yöneticisi, üyesi" olmakla suçlanan dönemin Emniyet Amiri Memduh Tosun, mahkemede savunma yaptı. İzmir'de üç gün arayla üç kişiyi tabancayla vurarak öldüren seri katil Hamdi Ayri'nin yakalanmasında büyük çaba sarfettiklerini aktaran Tosun, "Üç kişiyi öldüren seri katil Hamdi Ayri 45 yıl ceza aldı. Bense yasal olarak işimi yaptığım için 960 yılla yargılanıyorum." dedi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, İzmir İstihbarat Şube'de 2012 yılına kadar görev yapan, daha sonra ise önce Konya'ya, ardından da Yalova'ya tayin edilen ve kupür operasyonunda gözaltına alınan Tosun savunma yaptı. İddianameye konu olan dönemde İstihbarat Şube'de emniyet amiri olarak görev yapan Memduh Tosun, İzmir'de üç gün arayla üç kişiyi öldüren seri katil Ayri'nin yakalanmasında kendilerinin de çaba gösterdiğini söyledi. Üç kişinin katilinin 45 yıl ceza aldığını hatırlatan Tosun, "Ben ise yasal olarak hukuki çerçevede işimi yaptığım için 960 yılla yargılanıyorum." diye konuştu.

'BU NASIL ÖRGÜT?'

İddianamede örgüt yöneticisi ve üyesi olmakla suçlandığını belirten Tosun, "Beş yıla vurduğunuzda, 30-40 bin numara içinden eleyerek beş tane evrak çıkarıldı. 'Özellikle dinlemişsiniz, örgüt kurmuşsunuz' denildi. Bu, hayatın doğal akışına aykırı. İstihbarat Şube'de, Organize Büro dediğimiz kısımdan herkes burada. Herkesin evraklarda bir parafı var. Sorgulanan dönemin şube müdürü Ramazan Karakayalı zaten müdür, tüm evraklarda parafı olmalı. Büro amirlerinin parafı olmalı. Örgüt kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmakla suçlanıyorum. Bunun için yargılanan Hasan Ali Okan müdürümüzün, 2010'un 7. ayında tayini çıktı. Ben kendisini Batman Emniyet Müdürü olduğunda arayıp tebrik ettim. Ondan sonra daha görüşmedim. Nasıl oluyor da hiç görüüşmeden örgütü yönetiyoruz? Ben de 2012 Temmuz'da Konya'ya tayin edildim. Ondan sonra buradaki personelle bayramdan bayrama mesajlaşma, hal hatır sorma dışında görüşmedim. Nasıl bu insanlar örgüt oluyor? Nasıl örgüt üyesi, yöneticisi oluyoruz? Kimse kimseyle görüşmüyor bile." dedi. Günde ortalama 30-40, bazen 70-80'e çıkan evrak imzaladığını ifade eden Memduh Tosun, "Bana, 'Bunu neden dinlediniz?' diyorlar. Benim günde bazen 70-80 evrak imzaladığım vardır. Buradaki dinlemelerin tamamı yasalar, yönetmelikler, ilgili prosedürler takip edilerek, hakim onayıyla yapılmıştır. Her şey yasaldır. Önleme dinlemesi yapılan kişileri tanımam. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

KUPÜR DAVASI

Hükümete yakın bir gazetede çıkan kupürden hareketle yürütülen kupür operasyonu kapsamında 13 ilde 32 emniyet mensubu hakkında dava açılmıştı. Tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında, 10 ile 961 yıl arasında hapis cezaları talep ediliyor.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, beyin kanaması teşhisiyle raporlu bulunan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Zaman
<< Önceki Haber Kupür davasında emniyet amirinden çarpıcı sözler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER