RTÜK ayrımcı tavrını net bir şekilde ortaya koydu

RTÜK, yayıncı kuruluşlara dönük ayrımcı tavrını yine ortaya koydu...

RTÜK ayrımcı tavrını net bir şekilde ortaya koydu

Geçtiğimiz hafta, Seda Sayan Show TV’de yayınlanan programına iki eşini öldüren adamı, Kanaltürk’te de Songül Karlı ise eşini tornavidayla 43 yerinden yaralayan adamı çıkarmıştı. Her iki program da kamuoyunun tepkisine neden oldu. 

RTÜK kamuoyuna açıklama yaparak her iki programla ilgili uzmanların inceleme yaptığını belirtti. Raporlarda Seda Sayan’ın programında üç yayın ilkesinin ihlal edildiği, Songül Karlı’nın programında ise iki yayın ilkesinin ihlal edildiği belirtildi. Salı günü 5 üye ile toplanan Üst Kurul toplantısına raporlar geldi. Songül Karlı’ya 5 üyenin oyu ile ceza çıktı. Seda Sayan’ın programına ise RTÜK Başkanı Davut Dursun çekimser kaldığı için ceza çıkmadı. Dosya önümüzdeki hafta, salı günkü toplantıda bulunmayan diğer dört üyenin de katılımı ile yapılacak toplantıda yeniden görüşülecek.

KANALTÜRK'E PARA CEZASI

Toplantıya katılan 5 üyenin oyu ile ‘yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez’ ve ‘yayınlar şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamaz’ şeklindeki iki yayın ilkesini ihlal ettiğine karar verilen Kanaltürk’e para cezası verildi. Kanaltürk geçen ayın reklam gelirinin yüzde 2’sini RTÜK’e ceza olarak ödeyecek. Seda Sayan için de uzman raporunda aynı ihlallerin yapıldığı yer almıştı. Ek olarak da Seda Sayan’ın programında ‘yayınlar suç işlemeyi, suçluyu övücü nitelikte olamaz’ şeklindeki yayın ilkesinin de ihlal edildiği belirtilmişti. Bu da yayıncı kuruluşun reklam gelirinin yüzde 2’sinden fazla bir bölümü ceza olarak ödemesi anlamını taşıyor.

RTÜK Üyesi Ali Öztunç, gerek Songül Karlı’nın gerek Seda Sayan’ın programı için ‘ihlal var’ yönünde oy kullandığını söyledi. Öztunç, “Her iki program da RTÜK Kanunu’nu ihlal etmiştir. Ancak Songül Karlı’nın programına oybirliği ile ceza verilirken Seda Sayan’ın programına Başkan Dursun’un oyu ile ceza verilmesi engellendi. Birbirine çok benzeyen iki yayın ama iki farklı karar var ortada. Biz herkese eşit durmak zorundayız. Songül Karlı’ya ceza, Seda Sayan’a af, böyle bir şey kabul edilemez. Sayın Dursun önümüzdeki haftaya kadar umarım daha sağlıklı düşünür. Toplumun tüm kesimlerinin tepki gösterdiği bu olaya umarım duyarsız kalmaz. RTÜK’te çifte standart kabul edilemez.” dedi.

SÜLEYMAN DEMİRKAN: BAŞKAN, SEDA SAYAN'IN AVUKATI GİBİ DAVRANDI

Konu ile ilgili bir diğer RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan da önemli açıklamalar yaptı. Demirkan şunları söyledi: “Başkan Dursun, kurul toplantısında Sayan’ın programını baştan sona izlemeyi önerdi. Ben, ‘Bugüne kadar çok önemli olaylar oldu hiçbirini izlemedik, bu nereden çıktı?’ diye sordum. Bu program için devreye birileri mi girdi bilmiyorum ama deyim yerindeyse Başkan, Seda Sayan’ın avukatı gibi davrandı. Kamuoyunda infiale neden olmuş bir olay, herkesin hemfikir olduğu bir ihlal ama Başkan ceza verdirmemek için çaba gösterdi. Normal bir tutum değildi, toplantıda kendisine de söyledim bunu.

RAPORDA, AİLE BAKANLIĞI'NIN YAZISI VE GELEN ŞİKAYETLER YOK

Süleyman Demirkan’ın dikkat çektiği bir diğer önemli konu ise Seda Sayan’la ilgili hazırlanan rapor oldu. Programdan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bazı milletvekilleri RTÜK’e yazı yazmış, programı şikâyet etmişti. Ayrıca iki gün içinde 3 bine yakın izleyici RTÜK’ü arayarak programı şikâyet etmişti. Normalde bu tip başvurular, şikayetler uzman raporunda yer alır ancak Sayan’ın raporuna RTÜK’e gelen yazılar, şikayetler eklenmedi. Süleyman Demirkan raporun da yanlı hazırlandığını, ceza çıkmaması için çaba sarf edildiğini belirtti.

SAYAN, RTÜK BAŞKANI DURSUN'U ARADI

Bu arada geçtiğimiz hafta yaşanan olayın ardından Seda Sayan’ın RTÜK Başkanı Davut Dursun’u arayarak, programıyla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Alınan bilgiye göre Sayan yeni başladığı programı dolayısı ile fazla ceza yememek için programında kötü örnek olma amacı gütmediği yönünde Başkan Dursun’u ikna etmeye çalıştı. Sayan önceki aylarda da Başkan Dursun’u makamında ziyaret etmişti.
<< Önceki Haber RTÜK ayrımcı tavrını net bir şekilde ortaya koydu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER