Sa­ban­cı Hol­ding'in yeni yıl listesi

Sa­ban­cı Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Gü­ler Sa­ban­cı, hükümetten talepleri ile ilgili ye­ni yıl me­sa­jı ya­yın­la­dı.

Sa­ban­cı Hol­ding'in yeni yıl listesi

Sa­ban­cı Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Gü­ler Sa­ban­cı, ye­ni yıl me­sa­jı ya­yın­la­dı. Me­sa­jın­da Hü­kü­me­te ses­le­nen Sa­ban­cı, kı­sır tar­tış­ma­lar­dan ka­çı­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çiz­di.

1.2015 yılında enerjimizi yeni anayasaya harcamalıyız
2.AB yolunda atılacak adımlara odaklanmalıyız
3.Ekonomi alanındaki reformlara önem vermeliyiz
 
Sa­ban­cı, "Ül­ke­miz­de, 2015 yı­lın­da ener­ji­mi­zi ye­ni ana­ya­sa­ya, Av­ru­pa Bir­li­ği yo­lun­da atı­la­cak adım­la­ra ve re­form­la­ra har­ca­ma­lı­yız. Eği­tim sis­te­mi­miz­de­ki ih­ti­yaç­la­rın an­la­şıl­ma­sı­na, çö­züm yol­la­rı­nın açıl­ma­sı­na ve ka­dı­nın top­lum­da­ki ro­lü­nün güç­len­di­ril­me­si­ne odak­lan­ma­mız, 2023 he­def­le­ri­ne gi­den yol­da da­ha ba­şa­rıy­la iler­le­me­mi­zi sağ­la­ya­cak­tır" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Dü­şük pet­rol avan­taj

Dü­şük pet­rol fi­yat­la­rı­nın 2015'te de de­vam et­me­si­nin bek­len­di­ği­ni kay­de­den Sa­ban­cı, "Bu­nun Ja­pon­ya'ya, Eu­ro­zo­ne ve Çin'e bü­yük fay­da­sı do­ku­na­cak. Şüp­he yok ki bu du­rum Tür­ki­ye'ye de bü­yük avan­taj­lar sağ­la­ya­cak" di­ye ko­nuş­tu.

100 mil­yar do­lar çe­ki­le­cek

Pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki dü­şü­şün be­ra­be­rin­de ge­ti­re­ce­ği şart­la­rı iyi oku­mak ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Sa­ban­cı, “Pet­rol ih­raç eden ül­ke­le­rin ge­lir­le­rin­de­ki dü­şüş, 100 mil­yar do­la­rı aşan bir meb­la­ğın dün­ya­da­ki fi­nan­sal sis­tem­den çe­kil­me­si an­la­mı­na ge­li­yor. Bu du­ru­mu, Ame­ri­ka'da yü­rür­lü­ğe ko­nan 'mad­di ra­hat­lat­ma' ile bir­lik­te ele al­dı­ğı­mız­da, li­ki­di­te­nin özel­lik­le ge­liş­mek­te olan pa­zar­lar­da da­ha zor bu­lu­nur bir ha­le ge­le­ce­ği­ni gö­rü­yo­ru­z” de­di.

Bu bü­yü­me ye­ter­siz

Glo­bal are­na­da ya­şa­nan eko­no­mik zor­luk­la­rın ya­nı sı­ra; ül­ke­miz­de son bir­kaç yıl­dır bü­yü­me hı­zı­nın yüz­de 2,5-3 ara­sın­da sey­ret­ti­ği­ni ifa­de eden Gü­ler Sa­ban­cı şun­la­rı söy­le­di:

“Bu ra­kam­lar ne ya­zık ki hem ih­ti­ya­cı­mı­zın hem de po­tan­si­ye­li­mi­zin ol­duk­ça al­tın­da. An­cak bü­yü­me ora­nı­mız­da iz­le­nen ge­ri­le­me, dün­ya­da­ki çal­kan­tı­lı eko­no­mik or­tam­dan, bü­yü­yen pa­zar­la­ra du­yu­lan gü­ven­siz­lik­ten ve ulu­sal ta­sar­ruf­la­rı­mı­zın dü­şük ol­ma­sın­dan do­la­yı ye­ter­li ya­tı­rım ya­pı­la­ma­ma­sın­dan­dır."

Orta gelir tuzağını eğitimle aşarız

Tür­ki­ye­’nin or­ta ge­lir tu­za­ğı­nı an­cak eği­tim ka­li­te­si­ni ar­tı­ra­rak, ino­vas­yon ve tek­no­lo­jik ürün­ler aşa­bi­le­ce­ği­ni ifa­de eden Gü­ler Sa­ban­cı,
“Ö­zel­lik­le STEM (Sci­en­ce, Tech­no­logy, En­gi­ne­ering, Mat­he­ma­tics), ya­ni bi­lim, tek­no­lo­ji, ma­te­ma­tik, mü­hen­dis­lik eği­ti­mi­ne da­ha faz­la odak­la­nıl­ma­sı, genç­le­rin bu alan­da­ki yet­kin­lik­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı ve teş­vik edil­me­si ge­re­ki­yor" di­ye ko­nuş­tu.

Yeni bir kalkınma hamlesi

2015’in daha sonraki seçimsiz bir döneme "geçiş yılı" olacağını dile getiren Sabancı, "Düşük gitmesi beklenen petrol fiyatları ve hedeflenen uzun vadeli reformların hayata geçirilmesi yönünde atılacak adımlarla, bu 'geçiş yılı' önümüze fırsatlar sunuyor. Hükümetin uzun vadeli bakış açısı ile açıklanan eylem planlarının önceliklendirilerek, en kısa zamanda uygulamaya geçilmesini ve 2015 yılının yeni bir kalkınma hamlesinin ilk basamağı olmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

BUGÜN
<< Önceki Haber Sa­ban­cı Hol­ding'in yeni yıl listesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER