TSK'daki o uygulama tarih oldu!

Köşk'ün onayladığı TSK Disiplin Kanunu ile 'disko' olarak bilinen oda hapsi cezaları tarihe karıştı.

TSK'daki o uygulama tarih oldu!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu' ile 'Disko' diye tabir edilen oda hapsi cezaları kaldırıldı. Bu cezaya tek istisna, karasuları dışında bulunan gemilerde işlenen disiplinsizlik halleri olarak belirlendi.

Yine bu kanunla aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, hizmete engel davranışlarda bulunmak, gizli bilgileri açıklamak, uzun süreli firar etmek, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek ve gayri tabii mukarenette bulunmak TSK'dan ayırma sebebi sayılacak.

Silahlı Kuvvetler'den ayırma cezası; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığında oluşturulacak yüksek disiplin kurulları tarafından verilecek ve ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile yerine getirilecek. General ve amiraller hakkında ise Genelkurmay Başkanlığı'nda teşkil edilecek yüksek disiplin kurulu tarafından karar verilecek.

Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetler'den ayırma cezaları ile subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından barış zamanında verilmiş olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde iptal davası açılabilecek.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrasında da değişiklik yapılarak, şu hüküm getirildi; "Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, Yüksek Askeri Şura'nın kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar yargı denetimi dışındadır. Ancak; Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararına ve askeri disiplin ile ilgili kanunlarda yargıya açık olduğu belirtilmiş olan disiplin cezalarına karşı yargı yolu açıktır."
<< Önceki Haber TSK'daki o uygulama tarih oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER