Tanal'dan asansör faciasına suç duyurusu

Tanal, 10 kişinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili TOKİ ve Torunlar İnşaat hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tanal'dan asansör faciasına suç duyurusu

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, 10 kişinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili TOKİ ve Torunlar İnşaat hakkında suç duyurusunda bulundu. Tanal, şikayetinin olaya ilişkin devam eden soruşturma ile birleştirildiğini söyledi
İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Tanal, şikayet dilekçesini savcılığa verdi. Adliye önünde açıklama yapan Tanal, “Tarihe kara Cumartesi günü olarak geçecek olan TOKİ ve Torunlar işbirliği ile yapılan, hasılat paylaşımı neticesindeki inşaatta meydana gelen elim kaza sonucu 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.” dedi. 

Olaya iş kazası dendiğini belirten Tanal, “Ama hukuku ayakbağı gören, denetimi can sıkıcı bulan bir zihniyetin, bu tür iş kazalarını önlemesi imkansız. Çünkü bugünün cumhurbaşkanı geçmişin başbakanı, ‘hukuk bizim ayakbağımızdı’ diyordu. Denetim aynı zamanda onların sorunuydu. O açıdan öncelikle Türkiye’de iş kazalarının gerçekten bitmesini istiyorsak hukukun ayakbağı olmaması lazım. Zaten hukuksuzluk olduğu için hukuk paspas edildiği için bu iş cinayeti gerçekleşmiştir.” diye konuştu. 

Haberlere göre, arsanın tapusunun TOKİ adına kayıtlı olduğu, Torunlar ile hasılat paylaşımı neticesinde bir sözleşme yaptıkları, projenin TOKİ’ye ait olduğunun belirtildiğini söyleyen Tanal, “TOKİ’nin projenin sahibi olması nedeniyle büyükşehirin, belediyelerin hem iç hem de dış denetimin yapılması imkansız.” dedi.

2013’te çıkan haberlere göre ise buranın TOKİ tarafından Torunlar’a devredildiği, parasının alındığını kaydeden Tanal, “Öyle ise ey TOKİ madem devrettiniz parasını aldınız. Siz niçin buranın tapusunu vermediniz? Burada vergiler kaçırıldı, belediyelerin alacağı harçlar kaçırıldı. Aynı zamanda hem büro hem konut inşaatı olduğu için oranın alıcıları, TOKİ tarafından satılacağı için harçtan da muaf. Torunlar tarafından yapılsaydı her türlü satışlar harca tabi. Burada vergi kaçakçılığı açısından TOKİ, Torunlar’ı kollamış durumda.” ifadelerini kullandı. 

Tüm toplumsal davaların basına servis edildiğini ifade eden Tanal, “Polis ve savcılık her ne hikmetse bu davayla ilgili hiçbir belge sızdırmıyor. O kata dahi basın mensupları çıkarılmıyor.” şeklinde konuştu. 

Yine haberlere göre TOKİ’nin herhangi bir denetim yapmadığı, Torunlar’ı muhafazasına aldığı, bugüne kadar bu ilişkilere göz yumduğu için TOKİ ve Torunlar hakkında şikayetçi olduğunu kaydeden Tanal, hukuki ve fiili irtibat nedeniyle devam eden soruşturma ile birleştirildiğini belirtti. Tanal, TCK’ya göre ‘olası kast suçu’ işlendiğini, birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten şikayet ettiğini anlatı. 

Kantar ve güvenlikle ilgili çalışanların bordrolarını gösteren Tanal, “İşçiler ‘12 saat çalışıyoruz’ diyorlar. ‘Ancak 8 saat ücretini bize veriyorlar’ diyorlar. Ayda 28 ya da 29 gün çalıştıklarını, 4 gün Cumartesi, Pazar izinli gösterildiklerini ama 2 gün izin yaptıklarını söylüyorlar. ‘Bordroda izinli gösterilen günlerde çalışıyorduk’ diyorlar.” dedi. 

CİHAN
<< Önceki Haber Tanal'dan asansör faciasına suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER