Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı ciddi tehlike

Türkiye ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıya. Kış mev­si­mi­ne rağ­men ya­ğış­la­rın is­te­ni­len dü­zey­de ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le Tür­ki­ye­’de­ki bir­çok göl ku­ru­du.

Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı ciddi tehlike

  • Geçen yıl yüzde 70 dolu olan İstanbul barajlarında, su endişe verici şekilde azaldı. 
  • 10 barajdan 7’sinin doluluk oranı ‘tehlike sınırı’ olan yüzde 30’un altına düştü.

İç­me su­yu ba­raj­la­rı da alarm ver­me­ye baş­la­dı. Ba­raj­lar­da­ki do­lu­luk ge­çen yı­la gö­re yüz­de 13,8 ora­nın­da ge­ri­le­di ve yüz­de 52 ola­rak öl­çül­dü. En bü­yük kay­bı İs­tan­bul ya­şa­dı. Ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­min­de yüz­de 70,79 olan ba­raj­la­rın do­lu­luk ora­nı İs­tan­bu­l’­da bu yıl yüz­de 33,19’a düş­tü. Ken­te su sağ­la­yan 10 ba­raj­dan 7’si­nin do­lu­luk ora­nı da teh­li­ke sı­nı­rı ola­rak gös­te­ri­len yüz­de 30,61’in al­tı­na düş­tü. Tür­ki­ye­’de iş­let­me­de olan 88 adet ener­ji mak­sat­lı ba­raj­da do­lu­luk ora­nı  yüz­de 44,6 olur­ken, iç­me su­yu ba­raj­la­rın­da ge­çen se­ne­ye gö­re yüz­de 13,8 ora­nın­da ge­ri­le­me yaşandı.

KI­ŞIN OR­TA­SIN­DA ADA DOĞ­DU

En yük­sek do­lu­luk ora­nı ise yüz­de 48,14’le Ömer­li Ba­ra­jı­’na ait. An­cak bu oran bi­le yaz ay­la­rın­da ba­ra­jın or­ta­sın­da gö­rü­le­bi­len ada­yı sak­la­ya­ma­dı. Böl­ge­de­ki­ler, Ömer­li Ba­ra­jı­’n­da gö­rü­len ada­nın ku­rak­lık ne­de­niy­le bu yıl ocak ayın­da or­ta­ya çık­tı­ğı­nı söy­le­di. Va­tan­daş­lar, ada­nın za­man­sız do­ğu­şu­nu ku­rak­lı­ğa bağ­la­dı.

NE­HİR­LER­DE SU KAL­MA­DI

Edir­ne Zi­ra­at Oda­sı Baş­ka­nı Cen­giz Yo­rul­maz, ku­rak­lık ne­de­niy­le buğ­dayın renk de­ğiş­tir­diğini söyledi. Trak­ya­’da ne­hir­ler­de su kal­ma­dığını belirten Yorulmaz, “Ya­zın da­hi Tun­ca Neh­ri­’n­de 25-30 met­re­küp su 10 met­re­kü­pe düş­tü. İç­me su­la­rı teh­li­ke­ye gir­di” di­ye ko­nuş­tu.

YAĞIŞLAR İÇİN KAPI ARALANDI

Me­te­oro­lo­ji Ge­nel Mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­rin­den alı­na bil­gi­ye gö­re, Tür­ki­ye yük­sek ba­sınç mer­ke­zi­nin et­ki­sin­den çı­ka­rak ya­ğış­lı bir sis­te­me gi­re­cek. Uz­man­lar Ku­ze­y’­den ve Av­ru­pa­’dan ge­le­cek olan ya­ğış­lar için ka­pı­nın ara­lan­dı­ğı­nı ya­ğış­la­rın ül­ke ge­ne­li­ne ya­yı­la­ca­ğı­nı söy­le­di.

Şu­bat ayı ba­şı­na ka­dar ya­ğış­la­rın ba­raj­la­rı dol­du­ra­ca­ğı­nı söy­le­me­nin doğ­ru ol­ma­ya­ca­ğı­nı an­cak fay­da­lı ola­ca­ğı­nı be­lir­ten uzman­lar, haf­ta so­nun­dan iti­ba­ren sı­cak­lık­la­rın dü­şü­şe ge­çe­ce­ği­ni ak­tar­dı.

Sular çekilince kafatasları çıktı

Si­va­s’­ın Ulaş il­çe­sin­de­ki Ka­ra­ca­lar Ba­ra­jı­’n­da su se­vi­ye­si ya­ğış­la­rın mev­sim nor­mal­le­ri­nin al­tın­da sey­ret­me­si ne­de­niy­le aza­lın­ca, da­ha ön­ce bü­yük kıs­mı su al­tın­da ka­lan köy me­zar­lı­ğın­da­ki ka­fa­tas­la­rı ve in­san ke­mik­le­ri or­ta­ya çık­tı. Köy­lü­ler açık­ta ka­lan ka­fa­tas­la­rı­nı ve in­san ke­mik­le­ri­ni top­la­dı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı ciddi tehlike Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER