Uzman narkotiklerin tasfiyesi zehir tacirlerine yaradı

Narkotik şube bir yıl dolmadan 3 müdür değiştirdi. Şubattan ekime kadar ele geçirilen esrar ise 7 tonu aşamadı.

Uzman narkotiklerin tasfiyesi zehir tacirlerine yaradı

Ele geçirilen uyuşturucu miktarı bakımından rekor, bir yıl önce Diyarbakır’da kırıldı. 15 kamyon ve 1 TIR dolusu esrar Emniyet ve Jandarma’nın önüne getirilirken, yakalanan toplam uyuşturucu 110 tonu buldu. Ancak bu başarıyı yakalayan ekip dağıtıldı. Narkotik şube bir yıl dolmadan 3 müdür değiştirdi. Şubattan ekime kadar ele geçirilen esrar ise 7 tonu aşamadı.

Tarih 2 Ekim 2013... Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’nın bahçesinde 15 kamyon ve 1 TIR yan yana dizilmişti. Hepsi ağzına kadar esrar yüklüydü. Türkiye, tarihinde ilk kez bu kadar uyuşturucuyu bir arada görüyordu. Ele geçirilen esrar 23 tondu. Narkotik uzmanları gece gündüz demeden çalışmış ve o güne kadar girilemeyen Diyarbakır kırsalına ilk kez operasyon düzenlemişti. Baskınlar birbirini izledi. Bir yıl içerisinde toplamda 110 ton esrar ele geçirildi. Binlerce genç zehirlenmekten kurtarılmış, uyuşturucu kartellerine büyük darbe vurulmuştu. Polisin başarılı operasyonları bu yılın şubat ayına kadar devam etti. Şubatta 7 ton esrar ele geçirilen aynı ekip, Türkiye rekorunu elinde bulunduruyordu. Ancak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra emniyette başlatılan tasfiye furyası, Diyarbakır’ı da vurdu. Terör ve istihbaratın yanı sıra KOM ve narkotik ekipleri dağıtıldı. Yılların uzman polisleri karakollara gönderildi. Terör ve narkotik alanlarında teknik takibe de son verildi. Bu tarihten sonra 3 müdür değiştiren Diyarbakır Narkotik Şube Müdürlüğü, şubattan ekime kadarki 7,5 aylık dönemde sadece 7 ton esrar ele geçirebildi.

Diyarbakır’da yılbaşından bu yana meslekten atılan, görevden alınan ve tayini çıkarılan polis sayısı 2 bin 500’ü geçti. Özellikle TEM, İstihbarat, KOM ve narkotik konularında en yetkin kadroya sahip olan Diyarbakır Emniyeti, büyük bir tasfiyeye maruz kaldı.

Görevden alınan Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri ise başarılarıyla adından söz ettirdi. Görev yaptıkları süre zarfında (son 3 sene) esrar yakalamasında rekor kırarak Türkiye’de birinci oldular. 2013’te sadece kendileri 60 ton 604 kilogram esrar ele geçirdi. Bu miktar Diyarbakır’da son 10 yılda yakalanan toplam esrar miktarından 15 ton daha fazlaydı. Jandarma ile birlikte gerçekleştirilen operasyonlarda ise esrar miktarı 50 tonu buldu. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde ele geçirilen esrarın yüzde 40’ını Diyarbakır’daki ekipler yakaladı. Tasfiyelerin yaşandığı bu yılın şubat ayından sonra narkotik şube 3 müdür değiştirirken, yakalanan esrar miktarında da büyük düşüş yaşandı. (Eylül sonu itibarıyla 7,5 ayda 7 ton) Kurban Bayramı öncesinde bin polisle düzenlenen operasyon ise ele geçirilen esrar açısından dikkat çekiciydi; 40 gram.

2012 ve 2013’te sokaktaki zehir tacirlerine yönelik ciddi operasyonlar yapılmasına rağmen bu yıl konuyla ilgili hiçbir adım atılmadı. KOM ve narkotiğe yeni atanan polis memurlarının çoğu işinin uzmanı olmadığı için kenevir ekimiyle mücadelede de sınıfta kalındı. 2013’te polis ve jandarma ekipleri yaklaşık 50 milyon kök keneviri yerinde imha etmişti. Bu sene imha edilen miktar 500 bini bile bulmadı. İlginç bir ayrıntı da Hevsel bahçesi mevkiinde yaşandı. 2013’te yaklaşık 70 dönümlük alanda, helikopter ve bot yardımıyla yapılan operasyonlarda yaklaşık 500 bin kök kenevir imha edilmişti. Bu yıl sadece bir kez Hevsel bahçesine girildi ve PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin imha ettiği kenevirler yeniden imha edildi


Zaman
<< Önceki Haber Uzman narkotiklerin tasfiyesi zehir tacirlerine yaradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER