"Güneş zengini, D vitamini fakiriyiz"

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, D vitamininin kişiye kendini iyi hissettirdiğini, şekerden, yüksek tansiyondan hatta kanserden koruduğunun kanıtlandığını söyledi.



O nedenle D vitaminine 'sadece bir vitamin, kemik sağlığı için gerekli' diye bakılmasının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci, "Ancak güneş zengini bir ülke olmamıza karşın vücutlarımız D vitamini fakiri. Belirli dönemlerde D vitamini ölçtürülmeli ve eksikse tamamlanmalı" dedi.

Vitaminlerin sağlık için önemli olduğunu, ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitaminin kemik sağlığını korumanın çok ötesinde yararlarının tespit edildiğini belirten Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, önemli uyarılarda bulundu. 

'ÖZELLİKLE KADINLARDA D VİTAMİNİ DÜZEYİ ÇOK DÜŞÜK'

D vitamininin normal koşullarda güneşteki ultraviyole ışınları aracılığıyla deride sentezlendiğini hatırlatan, İzmir gibi bol güneşli yerlerde kişilerin vitamin D düzeylerinin normal olmasının beklendiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, şaşırtıcı tespitler yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Maalesef İzmir'de bile, özellikle bayanlarda D vitamini düzeyi çok düşük ve bunu sık da görüyoruz. Nedenlerine gelince; güneşin çok fazla olmadığı kış aylarında eksikliği bekliyoruz, çünkü D vitamini çok uzun süre depolanmıyor. Depo süresi bir hafta. İnsanlar ya yeteri kadar güneşe çıkmıyor ya da güneşe çıkıldığında 30- 50 faktör koruyucu kullanılıyor. D vitamini ne yazık ki zararlı olan ultraviyole ışını aracılığıyla sentezleniyor. Koruyucu faktör kullanıldığında güneşlenildiği halde D vitamini sentezlenmiyor. Bu sözlerden her gün güneşin altında yatmak gerektiği sakın anlaşılmasın. Güneşin dik geldiği saatlerde cilt kanseri riski artıyor. Yazın 09.00- 10.00- 17.00- 18.00 saatlerinde, kışın ise her zaman güneşlenilebilir. Yüz, kol ve bacakların yarım saat güneşe maruz kalması günlük D vitamini ihtiyacını karşılar. Vücudumuzun ne kadar çok yeri güneş görürse o kadar vitamin sentezlenir. Güneşlenme olanağı yoksa D vitaminini dışarıdan almak gerekir."

KANSERDEN DE KORUYOR

D vitamini eksikliğinin çok ağır bir klinik belirti vermediğine de dikkat çeken Prof. Dr. Mitat Bahçeci, şu bilgileri verdi:

"Kısacası sadece kemik sağlığı için değil kendimizi iyi hissetmemiz, şeker hastalığı, yüksek tansiyon yanında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hatta kanserden korunmak için vitamin D düzeylerimizi yeterli seviyede tutmamız gerekiyor. Belli zamanlarda D vitamini düzeyini ölçtürmeyi unutmamak en iyisi. D vitamini gıdalarla alınabilir, balık yağı tüketilebilir ancak hiçbir gıda bu eksiği tamamlamaz. Örneğin günlük ihtiyacı karşılamak için 7 litre süt içmek gerekir ki bu mümkün olmaz. Güneşlenme olanağı yoksa dışarıdan alınabilir, bir ampul D vitamini 3- 4 lira. Ama mutlaka ölçüm yaptırıp doktor önerisiyle kullanılmalı."

<< Önceki Haber "Güneş zengini, D vitamini fakiriyiz" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER