Güney Afrika'dan Mavi Marmara'yı basan İsrail komutanlarına yakalama kararı


Güney Afrika polisi, 5 yıl önce Mavi Marmara'ya saldıran 4 İsrail komutanı hakkında yakalama kararı çıkardı. Güney Afrika'da çıkan karar, Gazze'ye yardım götüren gemiye yapılan saldırıdan sonra kaçırılan ve hapishanede işkence gören Güney Afrikalı gazeteci Gadija Davids'in hukuk zaferi oldu.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan komutanlar Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi ve IDF askeri istihbarat eski başkanı Emekli Tümgeneral Amos Yadlin.

İsrail Savunma Güçleri, Mayıs 2010'da Gazze'ye insanı yardım götüren filoda yer alan Mavi Marmara'ya saldırmış, 9 insan hakları aktivistini katletmişti. Mavi Marmara'da yer alan gazeteci Davids, 2011'de Güney Afrika polisine şikayette bulunmuştu. İstanbul'daki mahkeme ise 2014'te İsrailli komutanlar hakkında hakalama kararı çıkarmıştı.

Güney Afrika Öncelikli Suçları Araştırma Birimi (DPCI) bugün yaptığı açıklamada, kararın Güney Afrika Sınır Kontrol sistemine girildiğini, İsrailli komutanların Güney Afrika'ya adım attıkları takdirde tutuklanacaklarını belirtti.

GÜNEY AFRİKA İNTERPOL'U, TÜRKİYE'YE BİLDİRECEK

DPCI açıklamasında, yakalama kararının kırmızı alarm çıkarılması ve Türk İnterpolü ile irtibat sağlanması için Güney Afrika İnterpolü'ne gönderildiğini belirtildi. İsrailli komutanların yakalanması durumunda Türkiye'ye iade edileceği ifade edildi.

Davids'in avukatı Ziyaad Patel, "Güney Afrika polisinin özel birimi ve Başsavcılık övgüyü haketmiştir. Bu kurumlarımız bir kere daha hukukun üstünlüğünü ve Güney Afrika kanunlarının uluslararası kanunlarla uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Bu kararla Güney Afrika vatandaşımızın hakları korunmuştur ve Davids'e karşı savaş suçu işleyenler cezasını bulacaktır. Bu karar vatandaşları İsrail'in vahşi saldırılarına maruz kalan Türkiye, İngiltere, İspanya, Yunanistan ve İşveç için emsal olacaktır." dedi.

İspanya mahkemesi de iki gün önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'dan Mavi Marmara'yı basan İsrail komutanlarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER