Güney Kore'deki Guri şehrinin adı Türklerden geliyor


Güney Kore'deki Guri şehrinin isminin Göktürkler'den geldiği öğrenildi.

Güney Kore'deki Koguryo (Göktürk) Tarihini ve Kültürünü Koruma Derneği'nin düzenlediği 2. Uluslararası Koguryo Bilimsel Konferansları sona erdi. Daha önceleri biri uluslararası, 6'sı ulusal çapta konferanslar düzenleyen derneğe Guri Belediyesi, Milli Bilimler Konseyi ve Türk müteşebbisler tarafından kurulan İstanbul Kültür Merkezi (İKM) eşlik ediyor.

Bu yapılan konferanslarda Göktür tarihi ile ilgili yeni sırlar ortaya çıkıyor. Bu yıl yapılan konferanslara Guri Belediyesi'nin ev sahipliği yapmasının nedeni ortaya çıkan yeni bilgilerin sayesinde oldu. Konferanslar doğrultusunda Koreli tarihçilerin yaptığı araştırmalara göre, Guri şehrinin isminin Göktürklerin Korece ismi olan Koguryo'dan geldiği bildirildi.

Bu yılki konferansta ise Göktürkler ile Korelilerin ilişkileri ele alındı. Konferansta ilk konuşmayı 'Doğu ve Batı medeniyetlerinin buluşma noktası-Türkiye'nin Tarihi ve Kültürü' başlıklı tebliği ile İKM Müdürü Hüseyin Yiğit yaptı. Yiğit'ten sonra konuşmayı Hanyang Üniversitesi Antrolopoji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Lee Hee-soo yaptı. 'Tarih boyunca Türk-Kore İlişkileri' başlıklı tebliğinde Lee, Göktürkler öncesinden başlayarak 2000'li yıllara kadar Türk ve Kore halkları arasındaki ilişkileri ele aldı.

Prof. Lee'den sonra ise kürsüye İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Osman Fikri Sertkaya geldi. Prof. Sertkaya, 'Kore'nin Göktürk Yazıtlarındaki Adı' başlıklı tebliğinde eski Türk yazıtlarını irdeledi. Sertkaya'nın Sertkaya'nın Çince ve Göktürk harfli Türkçe isimleri yeni okuma ve anlamlandırma tekliflerinin konuşmacılar ve dinleyiciler tarafından beğenilmesi dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore'deki Guri şehrinin adı Türklerden geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER