Güney Kore'den, mitinglerde maske kullananlara 2600 dolar para cezası teklifi


Güney Kore'de iktidardaki Saenuri Partisi'nin, mitinglerde maskelerin kullanılmasının yasaklanmasını ve devamlı olarak bu kanuna uymayanlara 2 bin 600 dolar meblağında ceza uygulanmasını öngören yasa tasarısıteklif ettiği bildirildi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de ayın başında 130 bin kişinin katıldığı ve hükümetin, tarih kitaplarının yeniden düzenlenmesi ve işgücü piyasasıyla ilgili bazı kanun ve tekliflerine karşı düzenlenen mitinglerde, bir kısım maskeli kişilerin aşırı şiddete başvurduğu belirtilmişti. Salı günü konuyu değerlendiren Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, ülkede "kanunsuz" düzenlenen ve şiddet içeren protesto gösterilerine karşı ciddi tedbirlerin alınmasını istemişti. Devlet Başkanı Park, hatta protestolarda maske takan kişileri IŞİD militanlarına benzeterek, bu tür maskelerin kullanılmasının engellenmesini de teklif etmişti. Bu konuşmadan bir gün sonra ise iktidar partisi üyesi bir grup milletvekili, protestolar zamanı maskelerin kullanılmasını engelleyecek ve 2 bin 600 dolar para cazasını öngören yeni yasa tasarısını teklif etti.

Öte yandan, ana muhalefetteki Demokrasi Uğrunda Yeni siyaset Partisi sözcüsü Kim sung-soo ise teklifi eleştirdi. Kim, teklifin protesto ve mitinglerin barışçıl yolla düzenlenmesini amaçlamasından ziyade, insanların hür toplanma ve miting yapma hakkını engelleyeceği kaygısını taşıdığını dile getirdi.

İktidar partisindeki milletvekillerinin teklif ettiği yasa tasarısı onaylanırsa, mitinglerde şiddet gösterisinde bulunan ve kimliklerini saklayan maske ve benzeri giyim ve örtüleri kullananların 3 milyon Won (yaklaşık 2 bin 600 dolar) meblağında cezaya çarptırılacağı belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore'den, mitinglerde maske kullananlara 2600 dolar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER