Güneydoğu'nun 8 aylık ihracat karnesinde yüzde 5,1'lik düşüş


Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ocak-Ağustos döneminde 5 milyar 461 milyon 526 bin dolarlık ihracat kayda alındığını söyledi. Buna göre, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 5,1'lik düşüş yaşandı.

Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 436 milyon 430 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirten Çıkmaz, "Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 6,8'lik düşüşle 5 milyar 897 milyon 956 bin dolar oldu." ifadelerini kullandı. Ocak- Ağustos döneminde gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60,1 pay ile ilk sırada yer almakta. AB ülkeleri yüzde 16,1 pay ile ikinci, Afrika ülkeleri ise yüzde 10,7 pay ile üçüncü sırada bulunuyor." diye konuştu. Dünyanın bir çok ülkesine ürün gönderdiklerinin de altını çizen Çıkmaz, bu dönemde toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Çıkmaz, şunları kaydetti: "Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler. Ürün bazında ihracatımız değerlendirildiğinde halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu."

Gaziantep'in Ağustos 2015 dönemi için bir önceki yıla oranla yüzde 9.6 artışla 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015 yılı Ocak- Ağustos döneminde 4 milyar 74 milyon 108 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Ağustos dönemi için de Gaziantep bir önceki döneme oranla yüzde 9,6'lık bir artış ile 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat yapıldı. Gaziantep'te en fazla ihracat yapan sektörler arasında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller yer alıyor." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Güneydoğu'nun 8 aylık ihracat karnesinde yüzde 5,1'lik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER