HAK-PAR'lı Çelebi: Bölgede adı konulmamış bir iç savaş görüntüsü var


Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Başkanlık Kurulu Üyesi Abdullah Çelebi, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan şiddetin bölgeyi yaşanamaz duruma getirdiğini kaydetti. "Ticaret hayatı durma noktasına gelmiş, iş adamları işlerini yapamaz hale gelmiş, yatırımlar durmuştur. Tüm bunlar bölgeden yeni göçlerin başlamasına neden olmuştur. Kirli savaş halkı canından bezdirmiştir." diyen Çelebi, bölgede adı konulmamış bir iç savaş görüntüsü olduğunu ifade etti.

Çelebi, son dönemde bölgede yaşanılanları yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Üç yıl aradan sonra 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından ülkenin 90'lı yıllarda olduğu gibi yine kanlı bir zemine dönüştüğünü belirten Abdullah Çelebi, seçimlerin tek parti iktidarına cevaz vermediğini, seçmenin 12 yıldır iktidar olan partiye bir ikazda bulunduğuna dikkat çekti. Bu durum bir siyasal krize yol açmışken temmuz ayında PKK'nın eyleme geçmesi ile ülkenin yeniden kaosa girdiği, kan ve gözyaşının akmaya başladığını dile getiren Çelebi, şöyle devam etti: "Adı konulmamış bir iç savaş görüntüsü var şimdi bölgede. Varto'da PKK savaşçısı genç bir kıza yapılanlar, bir diğer yerde halktan insanların yere yatırılarak adeta esir düşmüşler gibi yemine çektirilmesi ve en son Şırnak'ta genç bir gerillanın ölüsünün zırhlı araca bağlanarak şehir içinde dolaştırılması olayları insanlık onurunu ayaklar altına alındığını göstermektedir. Kürdistan'daki bu vahşet insanlık bayrağının yerlerde süründüğünü göstermektedir. Bu durumların sorumluları derhal tespit edilerek mahkeme edilmeli ve hak ettikleri cezalara çarpıtmalıdır."

Olağanüstü koşullar içinde olunan bu günlerde devletin de PKK'nın da mutlak surette sivil ve savunmasız halkın can ve mal güvenliğini korumak ve halkı çatışmaların tarafı gibi görmek ya da bilinçli olarak halkı çatışmaların içine çekerek hedef haline getirmek istemesinin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çelebi, Varto, Silvan, Cizre, Yüksekova, Nusaybin ve daha birçok yerde halkın iki ateş arasında bırakıldığını ve mağdur edildiğini kaydetti. Devletin halka potansiyel suçlu muamelesi yaparak birçok yerde günlerce sokağa çıkma yasağı koymasının, halkın yaşam alanlarını daraltmasının tasvip edilemez olduğunu belirten Çelebi, şunları ifade etti: "Kürt halkı tüm bunları hak etmedi. Tarafların kendi şiddetlerini meşrulaştırma girişimleri, şiddet ve savaşla halkı tedip etmek istemeleri, bölgeyi yaşanamaz duruma getirmiştir. Ticaret hayatı durma noktasına gelmiş, iş adamları işlerini yapamaz hale gelmiş, yatırımlar durmuştur. Tüm bunlar bölgeden yeni göçlerin başlamasına neden olmuştur. Kirli savaş halkı canından bezdirmiştir. Hak ve Özgürlükler Partisi olarak diyoruz ki bölgede devam eden çatışmalar bir an önce durdurulmalı ve halkın can ve mal güvenliği sağlanarak yaşamın normale dönmesi için taraflar yeniden görüşmelere başlamalıdır. Güvenlik güçlerine mensup kimi kişilerin operasyonlar öncesi ve sonrasında insanlık dışı kimi uygulamaları cezalandırılmalı, ırkçı ve faşist uygulamaların önü alınmalıdır. Kürt halkına düşman gözü ile bakmak, tüm Kürtleri terörist ve düşman gibi göstermek tehlikelidir. HAKPAR bölgedeki tüm gelişmelerin takipçisi olacak ve Kürt halkının duygu ve düşüncelerinin tercümanı olacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber HAK-PAR'lı Çelebi: Bölgede adı konulmamış bir iç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER