Haşim Kılıç: Bizim ülkede seçimin girdiği her yer çürüdü


Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin seçimle göreve gelmesinin yanlış olduğunu söyledi. Kılıç, "Seçim çalışmalarında hangi yargı mensubu solcu, hangisi sağcı, hangisi cemaatçi bütün bunlar listeler halinde ortaya döküldü. Türkiye'de Genelkurmay Başkanını bütün subaylara seçtirmiş olsak, Diyanet İşleri Başkanını bütün imamlara, müezzinlere seçtirsek ya da Emniyet Genel Müdürünü polislere seçtirsek inanın bu ülke yaşanmaz hale gelir. Çünkü bizim ülkemizde seçimin girdiği her yer bozulmuştur ve çürümüştür." dedi.

Özgürlük Araştırmaları Derneği'nin hukuk konferansına katılan Haşim Kılıç, HSYK seçimleriyle ilgili düşüncelerini dile getirdi. Kılıç, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun seçim sürecinde özellikle Adalet Bakanlığı çerçevesi içerisinde yapılan çalışmalar içerisinde listeleri yayınlanmak suretiyle hangi yargı mensubu solcu, hangisi sağcı, hangisi cemaatçi bütün bunlar listeler halinde ortaya döküldü. İtalyan sistemine çok yakın olan bu seçim sistemini getirmekle bence herhalde yanlış yapıldı. Acaba, Türkiye'de Genelkurmay Başkanını bütün subaylara seçtirmiş olsak, Diyanet İşleri Başkanını bütün imamlara, müezzinlere seçtirsek ya da Emniyet Genel Müdürünü polislere seçtirsek inanın bu ülke yaşanmaz hale gelir. Çünkü bizim ülkemizde seçimin girdiği her yer bozulmuştur ve çürümüştür." ifadelerini kullandı.

Haşim Kılıç'a katıldığını belirten Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı da, "Haklısınız, böylece şu an da Türkiye'deki hakim ve savcıların siyasi mensubiyetlerinin ne olduğu deklare edilmiş oldu. Onların önünde yargılanacak bireyler bakımından da yargı kurumlarına itimat edemeyecekleri yönünde bir algı ortaya çıktı. Yargının kurumsal ve bireysel bağımsızlığı kadar genel olarak yargı sisteminin bireyler üzerinde bıraktıkları bağımsızlık ve tarafsızlık algısı da çok önemli. Bu algı tamamen ortadan kalktı. Başka ülkelerde işleyen sistem bizde kötü sonuçlar verdi." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Haşim Kılıç: Bizim ülkede seçimin girdiği her yer... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER