Hindistan, Cumhuriyet Bayramı'nın 67. yıldönümünü kutluyor


İngiliz sömürgesi sonrası bağımsızlığını kazanan ve ilk anayasasını 26 Ocak 1950 yılında kabul eden Hindistan, bugün Cumhuriyet Bayramı'nın 67. yıldönümünü kutluyor.

Başkent Yeni Delhi'de, binlerce Hint vatandaşı, yabancı misyon şefleri önünde 50 bin askerin katıldığı gösteri büyük ilgi çekti. Kasım ayında Fransa'nın başkenti Paris'te 130 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırılara karşı birlikte olduğunu gösteren Hindistan, Cumhuriyet Bayramı'nın 67. yıldönümü kutlamalarında onur konuğu olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı çağırdı. Önceki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Amerika, Kazakistan, Fransa, Rusya, Brezilya gibi ülkelerin devlet başkanları onur konuğu olmuştu.

İlk olarak tören alanına Hindistan Başbakanı Narendra Modi geldi. Daha sonra Hollande'ı karşılayan Modi, Fransız Cmuhurbaşkanı ile töreni izlemek için kurşun geçirmez camlarla çevrelenen alana geçti. Hollande, Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee ve Başbakan Narendra Modi'nin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Hint ordusunun gazileri ve Fransız piyade askerlerinin geçişinden sonra tören alanına Hint ordusuna ait ağır silahların bulunduğu araçlar geldi. En çok ilgi çeken ise Sınır Güvenlik Güçleri'nin develerle geçişi, Hintlilere ait yerel danslar ve pramit şeklini alan motosikletlerin toplu geçişi oldu.

Hindistan Hava Kuvvetleri'nin düzenlediği gösteriler sonrası Modi ve Hollande tören alanından ayrıldı.

İki lider Pazartesi yaptığı görüşmede Paris saldırılarının ardından terörle mücadeleye ilişkin işbirliğini derinleştirme kararı almıştı. Hollande'ın ziyaretinin, Yeni Delhi'nin 36 Fransız Rafale jet avcı uçağı satın almada anlaşmaya varılması konusunda umutlarını artırdığı aktarıldı. Ancak iki tarafın da 5 milyar Euroluk (5,6 milyar dolar) anlaşmada henüz fiyat noktasında bir görüş birliği sağlayamadığı ifade ediliyor.

Hollande'ın kuzeydeki Chandigarh şehrinde başlayan üç günlük ziyareti bitmeden önce ilerleyen saatlerde Kongre Partisi Sonia Gandhi ile görüşeceği kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Hindistan, Cumhuriyet Bayramı'nın 67. yıldönümünü kutluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER