Hollanda Yargıçlar Birliği işin peşini bırakmıyor

Verdikleri karar nedeniyle darbe dönemlerinde dahi görülmeyen uygulamaya maruz kalan hâkimlere meslektaşlarından destekler gelmeye devam ediyor.

Hollanda Yargıçlar Birliği işin peşini bırakmıyor

Hollanda Yargıçlar Birliği Başkanı Tamara Trotman, yaşanan hukuksuzlukla ilgili bilgi almak için Türkiye'ye geldi. Trotman, konuyu AİHM'ye taşıyacaklarını söyledi.

Yasalar çerçevesinde verdikleri kararlar sebebiyle 2 hakimin tutuklanmasına bir tepki de Hollanda'dan geldi. Hollanda Yargıçlar Birliği Vakfı Başkanı Tamara Trotman, Hidayet Karaca ile 62 polis hakkındaki kararlarından dolayı cezaevine gönderilen Hâkim Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in durumuyla ilgili bilgi almak üzere Türkiye'ye geldi. Mustafa Başer'in avukatı Hacer Yılmaz ve Metin Özçelik'in avukatı Önder Durdu ile görüştü. Toplantı sonrası adliye önünde açıklama yapan avukatlar, yaşadıkları hukuksuzları Trotman'a aktardıklarını söyledi.

Hâkimlerin kararları nedeniyle tutuklu olduğu yönünde güçlü belirtiler olduğunun altını çizen Tamara Trotman, “İstanbul'da bulunuyoruz çünkü Mustafa Başer ve Metin Özçelik isimli iki Türk hâkimin devam eden tutukluluğundan dolayı büyük endişe duyuyoruz.” dedi. Hukukun egemen olduğu toplumlarda hükümetlerin görevinin yargı bağımsızlığını korumak ve saygı duymak olduğunu vurgulayan Trotman, endişelerini şu sözlerle dile getirdi: “Yargı mensuplarına çalışmalarına siyasi olarak bu şekilde müdahale edilmesinden dolayı endişeye kapıldık. Çünkü bu 2 yargı mensubunun tutuklanmasında verdikleri kararların etkili olduğu yönünde ciddi belirtiler mevcut. Bu davayı takip etmeye devam edeceğiz. Gelecek ay buraya gelmek için plan yapıyoruz. Verdikleri kararlardan dolayı tutuklanan 2 meslektaşımızı, avukatlarını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerini uluslararası bir delegasyon ile ziyaret edeceğiz.”

Devekuşunun başını kuma gömmesi gibi Türk hukuk camiası olaylar karşısında sessiz kalıyor

 Avukat Hacer Yılmaz, “Hollanda Yargıçlar Birliği Vakfı Başkanı'na müvekkillerimizin tutuklama süreci, adli yargılama hakkının engellenmesi, dava dosyasının içeriğini hâlâ göremiyor olmamız, avukatlar olarak yaptığımız başvuru ve itirazlarla cezaevi sürecini anlattık. Yaşanan süreçteki hukuksuzluklara inanamadı. Çok şaşkın bir şekilde bu hukuka aykırılıkları bizzat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) aktaracağını belirtti.” ifadelerini kullandı. Avukat Yılmaz, Trotman'ın ağustos ayı içinde daha geniş katılımlı bir heyetle ikinci bir ziyarette bulunacağını belirterek, “Bu ziyaretlerinde tutuklu yargıçları ziyaret etmek istediklerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile görüşeceklerini, bu ziyaretlerinde Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile birlikte olacaklarını ifade ettiler.” dedi. Avukat Yılmaz, Trotman'ın Türkiye'de yargı mensuplarına yönelik baskıyı büyük bir endişe ile takip ettiklerini söylediğini aktardı.

Hâkim Metin Özçelik'in avukatı Önder Durdu ise, “Misafirimiz, yaşadığımız hukuksuzluklar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sürecin hukuka aykırılığına parmak bastı. Bu sürecin ulusal ve uluslararası makamlara aktarılması gerektiğini bunun hem Türk adaleti hem de evrensel hukuk anlayışının bekası açısından çok önemli bir nokta olduğunu, kendisinin de bu konuda mesuliyet hissettiğini söyledi.” diye konuştu. Yargı camiasındaki tepkisizliğin dikkat çekici olduğunu kaydeden Avukat Durdu şunları söyledi: “Devekuşunun başını kuma gömmesi gibi Türk yargı ve hukuk camiası sanki hiç böyle bir şey yokmuş gibi sessiz kalmakta, bu hukuksuzluğu görmezden gelmekte. 2 hâkimin verdiği kararlar nedeniyle tutuklanmaları Türk yargı tarihinde bir ilk. Tutuklanmalarının üzerinden 3 aya yakın bir süre geçti ancak hâlâ neden tutukladıklarına ilişkin ortada bir bilgi yok.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Hollanda Yargıçlar Birliği işin peşini bırakmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER