Hurşit Güneş: Saray'daki toplantı hiç öyle laylaylom geçmemiş


ANKARA (CİHAN)- CHP Milletvekili Hurşit Güneş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki ekonomi sunumun hiç de 'laylaylom' havada geçmediğini ifade ederek "Bu sunum Cumhurbaşkanına bir ders niteliğindedir. Ders verilmiştir" değerlendirmesinde bulundu. MB Başkanı Basçı'nın slaytlar eşliğinde Erdoğan'ın gözüne gözüne yanlış ekonomik politikaları anlattığını iddia eden Güneş, "Eğer bütün bu açıklamalardan sonra MB faiz indirirse siyasi baskının sürdüğü anlamına gelir. Ya da 'bu kadar sunumu niye yaptın' diye sorarlar." dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Bankası (MB) Başkanı Erdem Basçı'nın yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptıkları 130 sayfalık sunumu değerlendiren Güneş, MB internet sitesine yüklenen Saray'daki sunuma ait slaytlar eşliğinde yorumladı. Güneş, "Bu sunumun arka planını, sunumun ne anlama geldiğini kamuoyuna açıklamak gerekiyor. Birincisi şu; bu sunum Cumhurbaşkanına bir ders niteliğindedir. Ders vermiştir." dedi. Sunumun en başında kur gelişmelerinin konulmasına dikkat çeken Güneş, "Dokunzunca slaytta para politikasındaki gevşeme olasılığını yani 'indir faizi' dediği yerli paranın değer kaybetmesine neden olur diye çıkarıp gösteriyor. Cumhurbaşkanına diyor ki 'bak, sen böyle demiştin ya, işte o demeçler bunu getirdi 2.64'e' diyor. Halim selim duruyor MB Başkanı, efendi efendi ama diyor ki yüzüne 'bu kuru 2.64'e sen getirdin'." diye konuştu.

"SEN TARIM BAKANINA BAK ENFLASYONDAN ŞİKÂYET EDECEĞİNE"

Başçı'nın yaptığı sunumla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "senin verdiğin tüm demeçler enflasyona neden oldu" dediğini savunan Hurşit Güneş, Erdoğan'ın yüzüne karşı slaytla Erdoğan'a kurun yükselmesinin ardından enflasyonun da yükseleceğini söylediğini belirtti. Güneş, "16. slaytta enflasyonu açıklıyor. Diyor ki 'enflasyon senin dediğin gibi, Cumhurbaşkanı bir ara ikaz etti MB'yi enflasyon hedefini tutturamadığını söyledi. Bununla ilgili cevap veriyor, diyor ki 'hedeflerinin üzerinde olmasının nedenleri var. Bu nedenlerden bir tanesi de yeterince sıkı para politikası izleyemedim. Sen gevşet diyorsun ama ben yeterince sıkı izleyemedim. Sen diyor tarım bakanına bak enflasyondan şikâyet edeceğine' diyor" değerlendirmesinde bulundu.

"BİRİSİ ABİ DİYOR, BİRİSİ REİS DİYOR"

18-23. slaytlar arasında faiz politikasından söz edildiğini ifade eden Güneş, Basçı'nın Türkiye'deki faizin gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki faiz politikasından farklı olmadığını söylediğini ifade ederek "Piyasadaki çeşitleri faizleri koyuyor. Ve diyor ki 'piyasadaki faizler bu, ben bunların altına nasıl inerim kardeşim'. Veya onların deyimiyle abi mi diyorlar? Birisi abi diyor, birisi reis diyor. 'Piyasadaki faizler bunlarken ben istediğin gibi düşük faizi izlemem mümkün değil' diyor." şeklinde konuştu.

"SARAYIN İÇİNDE GÖZÜNE GÖZÜNE SOKMUŞ"

Güneş, Basçı'nın faizlerin düşmenin istikrar ve güven artırıcı adımlara sıkı sıkıya bağlı olduğunun altını çizdiğini bunun da kendisinin sorumluluğu olmadığını, siyasilere ait olduğunu belirttiğini kaydetti. Güneş, "Bozan sensin, düzeltmen lazım dedi. 'Sen bu belirsizlikleri indirmezsen bu faiz düşmez. İndir bu belirsizliği ben faizin düştüğünü sana göstereyim' dedi. Yani diyor ki, 'bu faizlerin yüksek olmasının nedeni ben değilim, sensin' diyor. Gözüne koymuş, bak burada yazıyor. Bunu gözüne gözüne o toplantıda Saray'ın içinde orada iki danışmanı oturuyor, kendisi de ne dedi merak ediyorum ama gözüne gözüne sokmuş." diyerek 29. slaytı gösterdi.

"SUNUMUN SONUNDA BİRAZ OKŞAMIŞ CUMHURBAŞKANINI"

Hurşit Güneş, "Sonuna doğru da biraz okşamış Cumhurbaşkanını. Kamu bacağı iyi, faiz şimdiden iyi gidiyor diye. Sunumda son kısmında biraz okşamış. Ama baştan ne hale getirdiğini söylemiş." dedi. Kurun artmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sorumlu olduğunu kaydeden Güneş, "İhracatla ilgili palavraları atma diyor, iyi gitmiyor işler diyor. Enflasyon hedeflerini tutturamadık diye bize babalanma, bize söylenme diyor. Sen asıl buna neden olan tarım fiyatlarına bak diyor. Tarım politikanı revize et diyor." diye konuştu.

"SUNUM CUMHURBAŞKANINA ÜLTİMATOM GİBİ OLMUŞ"

"Bana kalırsa bu 130 slaytlık Saray'daki Merkez Bankası'nın sunumu hakikaten Cumhurbaşkanına bir ültimatom gibi olmuş. 'Kendine gel' demek gibi olmuş." diyen Güneş, "Sunuma gece baktım. Ya dedim iyi ki Cumhurbaşkanın yerinde ben oturmuyordum. Yüzüm gökkuşağı gibi olurdu. Renkten renge girerdi." ifadelerini kullandı. Güneş, sunumla Merkez Bankası Başkanı Erdem Basçı'nın bağımsızlığını kanıtladığını ifade ederek "Eğer bütün bu açıklamalardan sonra MB faiz indirirse siyasi baskının sürdüğü anlamına gelir. Ya da 'bu kadar sunumu niye yaptın' diye sorarlar." diyerek ihtiyatlı para politikasının sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantı sonrasında gazetelerde olumlu haberlerin yapıldığını ifade eden Güneş, "Ama içeriğine bakarsanız içeriği hiç öyle 'laylaylom canım cicim' olmamış o toplantı. Belki kavga çıkmamıştır, belki susarak geçmiştir. Belki sakin geçmiştir ama anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Hurşit Güneş: Saray'daki toplantı hiç öyle laylaylom... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER