İhracatçı: Rusya ile gerilim var ama ticaret devam etmeli


Türkiye-Rusya hattında artan gerilimin ihracata yansımaları iş dünyasını tedirgin ediyor. Fuara katılım için Rusya'ya giden iş adamlarının ülkeye alınmaması bu organizasyonların akıbetini gündeme getirdi. Rusya'ya ihracat yapan sektörlerin temsilcileri fuarlara gitmeye devam edeceklerini, aynı muameleye maruz kalmaları halinde bir durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, fuarların ekonomi ve sektörler adına önemine işaret ederken, "Yakında bir Moskova fuarı var. Bunun ile ilgili durum belli değil. Olanları takip edip bir karar vereceğiz." dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de "Rusya'da bu aralar belli başlı fuarlar yapılıyor. Tabii, sektörümüz ile ilgili fuarda yer alma adına gerekli şeyleri yaparız. Ama şartların katılımı önlediği hallerde katılmayız." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan KTG Başkanı Sezer, Türkiye'nin toplam beyaz et ihracatının 700 milyon dolara denk geldiğini ve burada Rusya'nın payının 20 milyon dolar olduğunu belirtti. Sezer, "Türkiye'nin Rusya ile gerilimine bağlı olarak 700'de 20 gerileme olur. Yani olaylar bizi büyük miktarda etkilemez. Ama müşteri müşteridir, elde tutmak gerek. Gerçi medya haberlerinde Türkiye'den gelen ürünlere denetimin arttığı iddia ediliyor ama bu doğru mudur değil midir bilmiyoruz." diye konuştu. Türk iş adamlarının Rusya'ya girişine izin verilmemesi ile ilgili olarak da "Bu gibi tavırlar iyi işaretler değil, sorun bir an evvel aşılmalı." temennisinde bulundu.

Rusya'ya satışların 2 senedir yüzde 40'ı aşan oranda gerilediği aktaran İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "Şu şartlarda da ticaretimiz yürüyor. Ama bu konuda devletimizin duruşu bizim için önemlidir. Belki bu gerilimin ardından zarar görürüz ama bizim menfaatlerimiz devletin menfaatlerinden önemli değildir." şeklinde konuştu. Gülle, ayrıca şunları söyledi:

"Rusya ile gerilim var. Ama ticaret devam etmeli. Ticaret siyasetin ötesinde. Rusya'nın olayı bu tarafa getirmesi yanlış. Rusya ile köklü bağlarımız var. Burada siyasi sorunların ticarete dökülmesi yanlış. Rusya'ya bir miktar satışımız var. Burada bizim gibi onlar da kayba uğrar. Yani bu gibi şeylerin yararı yok, zararı var. Bizim ihracatımız 10 milyar dolar. Bunun 500 milyon doları Rusya'ya yapılıyor. Bu konuda eğer sorun devam ederse yeni adımlar atılır. Bizim için önemli olan devletin duruşu, biz ondan ilham alıyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber İhracatçı: Rusya ile gerilim var ama ticaret devam etmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER