Kremlin: Erdoğan, Putin'le Paris'te görüşme talebinde bulundu (2)


Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Paris'te bir araya gelme talebinde bulunduğunu açıkladı. Moskova'da gazetecilere konuşan Peskov, bu konuda Putin'i bilgilendirdiklerini söyledi. Peskov, "Başkan (Putin) talep konusunda bilgilendirildi. Söyleyebileceğim tek şey bu." demekle yetindi. İki liderin, 30-31 Aralık'ta Paris'te gerçekleştirilecek iklim konferansına katılmaları bekleniyor.

BİZİM İÇİN ASIL ONU TÜRKİYE'NİN HAREKETLERİNİ NASIL TANIMLAYACAĞIMIZ KONUSU

Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, Türkiye ile ilgili yaşanan durumda Rusya için asıl konunun, Türkiye'nin hareketlerini nasıl tanımlayacakları olduğunu söyledi. Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusların Suriye'ye yerleştirdiği S-400 füze savunma sisteminin Türk hava operasyonlarına tehdit olacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Peskov, yapılması gereken ilk konunun Türk Hava Kuvvetleri'nin eylemlerinin tanımlanması olduğunu söyledi. Peskov, "Bizim için asıl meselenin, düşürülen uçağımıza yönelik hareketlerin nitelendirilmesi olduğundan şüphe yok. Bu durumda Türk uçaklarının bu hareketleri nasıl tanımlanabilir?" diye kaydetti.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLADI

Peskov açıklamasında Vladimir Putin'in, bugün Rusya Güvenlik Konseyi ile bir toplantı gerçekleştirdiğini ve Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin görüşüldüğünü söyledi. Peskov, "Türkiye'nin saldırgan ve tahmin edilemeyen eylemleri temelinde Suriye'de artan tansiyon görüşüldü." dedi.

SURİYE'DEKİ OPERASYONLAR HİÇBİR KISITLAMA OLMADAN DEVAM EDİYOR

Peskov, açıklamasında ayrıca Rusların Suriye'deki hava operasyonlarının hiçbir kısıtlama olmadan devam ettiğini söyledi. Türkiye ile Rusya arasında yeni karşılaşmalardan kaçınmak için uçuşların durdurulmasına ilişkin bir anlaşmaya varıldığını doğrulamayan Peskov, "Böyle bir anlaşmadan haberim yok. Bizler, Rus hava kuvvetlerinin Suriye ordusuna terörist gruplarla mücadelesinde destek vermeye devam ettiği varsayımıyla çalışıyoruz, şu an hiçbir kısıtlama olmadan misyonlarına devam ediyorlar." dedi.

Suriye konusunda ABD ile Rusya arasında "ciddi" görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Dmitri Peskov, buna "şu ana kadar başlamamış olan uçak faaliyetlerinin" de dahil olduğunu kaydetti. Kremlin Sözcüsü, görüşmelerin ne zaman ve ne şekilde olduğu konusunda ise bilgi vermedi. Peskov, "Bu görüşmelerin ne zaman ne formatta olacağını söyleyemem. İletişim kuruluyor ve bilgi paylaşım mekanizması mevcut." dedi.

IŞİD'E KARŞI HER TÜRLÜ ŞEKİLDE ORTAKLIĞA HAZIRIZ

Peskov, açıklamasında IŞİD ile mücadelede ortakları ile ne formatta olursa olsun etkileşim içinde olmaya hazır olduklarını da dile getirdi. Rusya'nın Batılı ortaklarının IŞİD ile mücadele için birleşik bir koalisyon oluşturmaya hala hazır olmadıklarını söyledi. Ancak Rusya'nın bu konuda işbirliğine hazır olduğunu kaydetti.

Kremlin Sözcüsü, "Rusya Devlet Başkanı Putin birçok kez söylediği üzere, BM Genel Kurulu da dahil, Rusya böyle bir koalisyonun kurulmasını destekliyor. Ama maalesef ortaklarımız şu anda birleşik bir koalisyon şeklinde çalışmaya hazır değiller. Devlet Başkanı Putin dün de 'kapılarımızı açık tutacağız ve hazır bekleyeceğiz ve ortaklarımızın hazır olduğu herhangi bir formatta etkileşime geçmeye hazırız' demişti." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kremlin: Erdoğan, Putin'le Paris'te görüşme talebinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER