IŞİD’in kol gezdiği Adıyaman’da STK’lar çaresiz!

Suruç’taki kanlı saldırıyı düzenleyen canlı bombanın da Adıyamanlı olması dikkatleri çekti.

IŞİD’in kol gezdiği Adıyaman’da STK’lar çaresiz!

Suruç’taki kanlı saldırıyı düzenleyen canlı bombanın Adıyamanlı Şeyh Abdurrahman Alagöz olması dikkatleri bu şehrin üzerine çekti. Diyarbakır’daki HDP mitingini kana bulayan Orhan Gönder de Adıyamanlı’ydı. Bu şehirdeki STK’lara göre 500’e yakın genç IŞİD’e katıldı.

İşsizliğin hayli yüksek olduğu Adıyaman, şehirden ziyade büyük bir kasaba görünümünde. Eğitimde Türkiye’deki 81 il arasında 69 ve 79. sıralar arasında gidip gelen Adıyaman’ın birçok eksiği var. 1980’lerde Kürdistan İslam Partisi ile Hizbullah’ın yapılandığı şehirde radikal grupların ciddi bir altyapısı var. Hizbullah’a yapılan başarılı operasyonlar kesilince devreye giren IŞİD, şehirdeki insan kaynağını kısa sürede aktifleştirmeyi başardı. IŞİD, ilk önce Esad’a karşı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında faaliyet göstererek yardım kampanyaları yapıp, halkın duygularını kullanmayı başardı. Daha sonra bazı dernekler adı altında düzenli bir şekilde yapılan sohbetler ve toplantılar, dağıtılan kitaplar ve tabi ki işsiz olan gençlere verilen paralar.

AÇIKTAN ADAM TOPLUYORLAR

Gençleri ‘cihad’ adı altında Suriye’de savaşma ve sözde şehit olma vaatleri sunan IŞİD, şehirde özellikle Malazgirt, Turgut Reis, Bahçelievler ve Cumhuriyet mahalleleri gibi varoş ve yoksul halkın olduğu yerlerde kendini hissettiriyor. Kahta ve Besni gibi ilçelerde de bir hayli aktifler. Örgüt, gizlenme ihtiyacı dahi hissetmeden açıktan eleman topluyor. Savaşmaya giden gençlerden geriye dönenler örgüt propagandası yaparak akranlarını kandırıyor.

VALİ, EMNİYET HİÇ KİMSE İLGİLENMİYOR

Diyarbakır’daki mitingini kana bulayan Adıyamanlı Orhan Gönder gibi Suruç bombacısı Abdurrahman Alagöz’ün de olaydan 6 ay önce ortalıktan kaybolduğu biliniyor. Gönder’in ailesi, çocuklarının bulunması için çalmadık kapı bırakmamış ama sonuç alamamıştı. Gönder ve Alagöz ailesi gibi şehirde birçok gözü yaşlı aile var. Vakkas Doğan da, bir bebeği olan oğlu Cengiz Doğan’ın IŞİD’e katıldığını ifade ediyor. “Oğlum gibi Adıyaman’daki dayısı da IŞİD’e katıldı” diyen acılı baba, valilik, emniyet hangi yetkiliye gittiyse kendisine yardım edilmediğine dikkat çekiyor. 

Çocukları ‘cihad’ diye kandırıyorlar

Diyarbakır patlamasından sonra sık sık bir araya gelerek Adıyaman’daki IŞİD ağırlığını tartıştıklarını belirten Mazlum Der Adıyaman Şube Başkanı Hidayet Aktoprak, şehirdeki IŞİD’le ilgili şu önemli bilgileri veriyor: “Bir dernekleri var. Kimler besliyor bilmiyoruz. Bir çay evleri vardı. İhbarlar olmasına rağmen bir şey yapılmadı. Adıyaman’da hücre şeklinde çalışıyorlar. Tamamen gençlerin İslami hassasiyetlerini kullanıyorlar. Bunu cihad gözüyle görüyorlar, bu çocukları kandırıyorlar. Adıyaman neden bu halde çözemedik.”

Genç, davası için yok etmek istiyor

IŞİD’in gençler üzerindeki etkisinin siyasal İslâm’la doğru orantılı olduğunu belirten Psikiyatrist Prof Dr. Haluk Savaş, “IŞİD, terör eylemlerinde gençleri kullanılıyor. Çünkü onlarda yüksek idealler var. Gençler kendini davası uğruna yok ederek önemli bir şey yapma gayreti içindeler. İdeal hedefleri uğruna adam dahi öldürme eylemini yapabiliyorlar” yorumunu yapıyor.

Meydan
<< Önceki Haber IŞİD’in kol gezdiği Adıyaman’da STK’lar çaresiz! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER