İspanya'da sosyalist ve liberal partiler arasında koalisyon anlaşması


İspanya'da Aralık genel seçimlerinden 67 gün sonra Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve liberal Vatandaşlar (Ciudadanos) partisi hükümet kurma konusunda anlaştı.

İspanya Kralı tarafından hükümeti kurma görevi verilen PSOE lideri Pedro Sanchez, bugün Ciudadanos lideri Albert Rivera ile "reformcu ve ilerici hükümet" kurulması için bir anlaşma imzaladı.

Ancak ikilinin bu anlaşması 350 sandalyeli İspanya meclisinde çoğunluğu sağlamak için yeterli değil. PSOE'nin 90 ve Ciudadanos'un 40 vekili bulunuyor.

ANAHTAR AŞIRI SOL PODEMOS

Bir önceki dönem iktidarda olan muhafazakar Halk Partisi (PP), sahip oldukları 123 milletvekili ile Pedro Sanchez'e "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı.

Diğer tarafta, PSOE ile hükümet kurmak isteyen aşırı sol görüşlü Podemos (Yapabiliriz) Partisi, Ciudadanos ile anlaşılması halinde Sanchez'e ret oy kullanabileceklerini bildirdi. Buna rağmen Sanchez, 69 sandalyeye sahip Podemos'u ikna etmek için görüşmeleri sürdürecek.

Salı günü hükümet programını Meclis'e sunacak olan Pedro Sanchez, 2 Mart'ta güvenoyu almaya çalışacak. Eğer Sanchez Çarşamba günü günü güvenoyu alamazsa iki gün sonra yeni bir oylama yapılacak ve bunda da sonuç çıkmazsa tekrar seçim gündeme gelecek.

İspanya'nın geçici başbakanlığı görevini yürüten PP lideri Mariano Rajoy, hükümeti kurma görevini kabul etmemiş ve geçtiğimiz günlerde Avrupalı liderlere Haziran'da tekrar seçim ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti. CİHAN
<< Önceki Haber İspanya'da sosyalist ve liberal partiler arasında koalisyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER