İspanya, Katalonya'da muhtemel isyana karşı alarma geçti


İspanya'nın Katalonya Özerk Yönetimi'nde dün başlatılan bağımsızlık girişimine karşı devlet alarma geçti.

İspanya Ulusal Mahkemesi (Audiencia Nacional) Başsavcısı Javier Zaragoza, Katalan polisi (Mossos d'Esquadra), Ulusal Polis Teşkilatı ve Jandarma'dan isyana yönelik her türlü eylemle ilgili bilgi vermesini istedi.

Katalonya Bölgesi'nin bağımsızlık sürecini başlatmayı amaçlayan önerge, dün Katalan parlamentosunda ayrılıkçı partilerin oylarıyla kabul edilmişti.

Başsavcılığın emrinde, yarın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi beklenen tasarı yönünde isyan veya başkaldırma eylemi gerçekleştiren Katalan yetkili ve memurların bildirilmesi istendi.

"Yasadışı bağımsızlık sürecinde işlenebilecek suçları" sıralayan Başsavcılık, ülkenin bir bölümünde bağımsızlık ilan etmek için isyan çıkartmanın cezasının 25 ila 30 sene arası hapis olduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi, merkezi hükümet veya herhangi bir yetkili kurumun kararlarına itaat etmemenin de 10 ila 15 yıl arası hapis cezası gerektirdiği hatırlatıldı.

Başsavcı Javier Zaragoza, özel yetkili Ulusal Mahkeme'nin, rejime karşı suçlar olarak nitelediği "ülkenin toprak bütünlüğünü değiştirme amaçlı isyan ve başkaldırı hareketlerini" soruşturma yetkisi olduğunu savundu. CİHAN
<< Önceki Haber İspanya, Katalonya'da muhtemel isyana karşı alarma geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER