'İşsizliği toplum yararına çalıştırılan işsizler düşürdü' iddiası


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), işsizlik rakamlarının gerilemesini toplum yararına çalıştırılan işsizlerin istihdamda görünmesine bağladı.

Merkezden yapılan açıklamada "Resmi işsizlik oranı yüzde 10,3 ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0,2 puan gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerine göre 10,4 ile geçtiğimiz aydaki işsizlik oranını korudu. İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre azalış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki kişilerin sayısındaki artıştan kaynaklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 32 binden 163 bine yükseldi. Bu kişiler hakları söz konusu olduğunda işçi kapsamında değerlendirilmiyor ve en temel haklardan yoksun bırakılıyor." denildi.

TYÇP'nin amacının 'işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellenmesi' olarak ortaya konulduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"Buna karşın işsizlik verilerinde bu kişiler "çalışan" kategorisinde değerlendiriliyor. Söz konusu kişiler işsiz kapsamında değerlendirilseydi resmi işsizlik oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6'dan, 10,8'e yükselecekti. Resmi işsiz sayısı ise 170 bin kişilik artışla 3 milyon 226 bine yükselecekti. Eylül 2015 dönemi için işsiz sayısı TYÇP etkisine rağmen Eylül 2012 dönemine göre yüzde 40 artmış durumunda. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 213 bindi. Türkiye ekonomisi 3 yılda 890 bin yeni işsiz yarattı. Eylül 2015 dönemindeki işsiz sayısı tüm yılların eylül dönemlerine göre rekor kırdı. Eylül 2009 için işsiz sayısı 3 milyon 43 bindi. Eylül 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16,6, işsiz sayısı da 5 milyon 389 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 366 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 19,6 olarak gerçekleşti."

"BU DURUM İŞSİZİLİĞİN ETKİSİNİ AZALTMIYOR"

DİSK-AR açıklamasında işsizlik rakamlarının toplum yararına çalıştırılan işsizlerin istihdamda görünmesi gerilettiği iddia edildi.

Açıklamada hükümetin bu programları siyasal amaçları için kullandığı sıklıkla gündeme gelen iddialar arasında olduğu vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:

TYÇP programları kapsamında çalıştırılan işsizlerin bir yandan istihdamda görünürken öbür yanda işçilerin sahip olduğu haklara sahip olmamaları son derece düşündürücüdür. Bu kişilerin aracı kurumlar eli ile çalıştırılmaları ise ayrı bir problem olarak görülmektedir. İşsizlik rakamları açısından TYÇP değişkeni de dikkate alındığında kriz sürmektedir. Bu tehlike gençler, kadınlar, geçici çalışanlar açısından ciddi boyutlardadır. 64. Hükümet eylem programı uzun çalışma süreleri, düşük ücret dayatması, taşeronluk, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılması temelinde şekillenen istihdam politikalarında ısrarın sürdüğünü göstermektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber 'İşsizliği toplum yararına çalıştırılan işsizler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER