İsviçre'de yarın genel seçimler yapılacak


İsviçre halkı yarın federal parlamento üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Son seçimde birinci parti olarak çıkan muhafazakar sağ İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) 2007 yılında aldığı oy oranı olan yüzde 28'e yakın bir seviyede oy alacağı tahmin ediliyor.

İsviçre, uzun yıllardır koalisyon hükümetlerince idare ediliyor. Partilerin oy yüzdelerinin birbirine yakın seyretmesi ve seçimlerde yüzde 1-2 seviyelerinde değişen oy oranları yarım asrı aşan bu gerçeğin değişmesine izin vermiyor. 2011 yılında gerçekleşen son seçimlerde ülkenin birinci partisi konumunda olan SVP, yüzde 2 oy kaybı yaşamış ve yüzde 26,6 ile parlamentoda 54 koltuk kazanmıştı. Seçmenin yüzde 19,5 oranında oyunu alan Sosyal Demokrat Parti (SP) ise 46 vekil çıkarmıştı. Ülkenin kurucu partileri arasında yer alan Hıristiyan Demokratlar 28, Liberal Parti ise 30 milletvekili ile mecliste kendine yer edinmişti.

SON TAHMİNLER SAĞ PARTİLERİN YÜKSELİŞTE OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR

Kamuoyu araştırmalarında politik açıdan birbirine yakın duran iki sağ parti SVP ile Liberallerin son seçime göre oylarını artıracağını gösteriyor. Beklenen artış ise yüzde 1 ila 2 seviyesinde olacak. Merkez partiler olarak adlandırılan Hıristiyan Demokrat, Yeşil Liberal ve Muhafazakar Demokrat partilerin ise oy kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu partilerinde yaşayacağı muhtemel oy kayıpları yüzde 1'i geçmeyecek.

EN BÜYÜK MÜCADELE BAKANLAR SEÇİMİNDE YAŞANACAK

200 sandalyeli Halk Meclisi ve 46 sandalyeli Senatörler Meclisi'nin belli olmasından sonra ise en önemli hamleler bakanların seçiminde yaşanacak. Zira İsviçre Anayasası'na göre hükümeti oluşturan bakanlar meclis üyeleri tarafından tek tek seçiliyor. Parti başkanlarının prensip olarak aday olmadıkları bu durumda, partiler adaylarını kendi içlerinde yaptıkları delege oylaması ile tespit ediyorlar. Son hükümette 7 kişiden oluşan bakanlar kurulu (Federal Konsey) 5 farklı partidendi. Ülkenin birinci partisi konumunda bulunan SVP'nin ise en büyük itirazı, bu sistemde kendisine tek bakanlık düşmesi. Uzun süredir hükümette ikinci bir bakanlık kazanmak için politik hamleler deneyen muhafazakar sağ partiye yeni oluşacak meclis yapısının izin verip vermeyeceği merak ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre'de yarın genel seçimler yapılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER